Moslimovia na púti do Mekky kameňujú Satana a obetujú zvieratá

Hlavné obrady tohtoročnej púte do Mekky sa končia v utorok rituálnym ukameňovaním Satana. Začal sa aj moslimský sviatok obete, pre ktorý Saudská Arábia pripravila nielen pre pútnikov 3,2 milióna oviec i tiav na porážku.

15.10.2013 11:44
Mideast Saudi Hajj Photo Essay Foto: ,
Moderná tvár púť do Mekky.
debata (1)

Pútnici sa vrátili do údolia Miná, z ktorého v pondelok ráno vyšli k modlitbám na pahorok Arafat, aby vykonali posledný z povinných rituálov púte. Zhromažďujú sa pri troch pilieroch, ktoré reprezentujú Satana, a budú do nich hádzať kamienky, ktoré si nazbierali v uplynulých dňoch.

Kameňovaním sa budú pútnici zaoberať ešte ďalšie dva dni, ktoré môžu, ale aj nemusia stráviť v blízkosti posvätných miest. Rituál ukameňovania sa vzťahuje na starozákonný príbeh trojakého Satanovho pokúšania proroka Abraháma. Satan ho chcel od božieho želania odvrátiť poskytnutím obete vlastného syna na znak pravej viery. V poslednej chvíli potom Boh Abrahámovi poskytol ako obeť baránka.

Na ten istý príbeh odkazuje aj sviatok obete íd al-Adha. Moslimovia počas neho zabíjajú obetné zvieratá a časť mäsa rozdávajú chudobným. V Saudskej Arábii sa tento rok ponúka na porážku 3,2 milióna zvierat. Počíta sa s tým, že pútnici ich skonzumujú milión, zvyšok potom pripadne pre občanov kráľovstva, ktorí na púti nie sú, a ďalej pre cudzincov, ktorí v ​​krajine pracujú.

Iba štvrtina týchto obetných zvierat pochádza z domácich chovov, zvyšok doviezli z cudziny. Sviatok obete je trojdňový. V arabčine sa mu tiež hovorí Veľký sviatok, je príležitosťou na rodinné stretnutia a vzájomné obdarúvanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #púť do mekky