Navaľný nepôjde do väzenia, dostal podmienku

Súd v severoruskom Kirove v stredu zmenil pôvodný päťročný trest ruskému opozičnému predákovi Alexejovi Navalnému za údajný podvod na podmienečný. Navaľný, ktorý sa podľa súdu dopustil podvodu pri správe podniku Kirovles, tak nepôjde do väzenia.

16.10.2013 10:50
Navaľný, opozícia, Putin, Rusko, súd Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľný fotografuje pomocou mobilného telefónu, na ktorého kryte má nálepku s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina s nápisom "Zlodej".
debata (5)

Navaľný, ktorý nedávno neúspešne zabojoval o post starostu Moskvy, podľa denníka Moskovskij Komsomolec neočakával, že ho súd zbaví obvinení. „Dostanem buď trest väzenia alebo podmienku, ale nezbavia ma viny,“ vyhlásil. Navaľný očakával, že odvolací proces potrvá niekoľko dní pre množstvo záležitostí, ktoré musí súd vyriešiť.

Súd v meste Kirov uznal v júli Navaľného vinným zo sprenevery, ktorej sa mal dopustiť v roku 2009, keď bol poradcom guvernéra Kirovskej oblasti v súvislosti s nepovoleným predajom dreva, čím údajne štátu spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (388-tisíc eur). Dostal trest päť rokov vo väzení, následne ho však prepustili až do ukončenia odvolacieho procesu.

Navaľný už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #sprenevera #ruská opozícia #Alexej Navaľnyj