Novinár píšuci o Snowdenovi opúšťa Guardian

Novinár Glenn Greenwald, prostredníctvom ktorého sa svet dozvedel o praktikách amerických tajných služieb, odchádza z britského denníka The Guardian.

16.10.2013 11:52
Glenn Greenwald, David Miranda Foto: ,
Na snímke Glenn Greenwald (vpravo) s partnerom Davidom Mirandom pri objasňovaní informácií v tajných dokumentoch.
debata

Prechádza k zatiaľ utajovanému internetovému projektu, od ktorého vraj dostal „novinársku ponuku snov“. So sebou si vezme aj dokumenty, ktoré mu poskytol bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden.

Greenwald uviedol, že o novom projekte zatiaľ nemôže zverejniť konkrétne podrobnosti. Server Buzzfeed ale povedal, že ide o dobre finančne zabezpečený a úplne nový mediálny podnik. Vo svojej novej úlohe vraj bude okrem písania „utvárať celé novinárske oddelenie“. Vyhľadávať bude publicistov a redaktorov, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty.

Sám Greenwald plánuje aj naďalej žiť v brazílskom Riu de Janeiro, zatiaľ čo nové vydavateľstvo bude mať hlavné kancelárie v New Yorku, Washingtone a San Franciscu.

Americký server Politico uviedol, že nový podnik bude financovať nemenovaný mecenáš a pôsobiť bude na internete. Hovorca miliardára Georgea Sorosa medzitým dementoval, že za projektom stojí jeho šéf.

Snowden, ktorý na verejnosť vyniesol tisíce tajných dokumentov týkajúcich sa rozsiahleho sledovacieho programu NSA si vybral práve Greenwalda ako novinárskeho partnera a poskytol mu a aj americkej režisérke Laure Poitrasovej v Hongkongu dlhý rozhovor. Ten začiatkom júna rozpútal škandál okolo rozsiahleho monitorovania internetu americkými a britskými tajnými službami.

Greenwald a Poitrasová sú pravdepodobne jediní ľudia, ktorí majú v rukách všetky materiály, ktoré sa Snowden rozhodol vyniesť.

Guardian už Greenwaldovi poďakoval za spoluprácu a zároveň vyjadril sklamanie z jeho odchodu. Práve články o Snowdenovi výrazne zvýšili medzinárodnú prestíž britského denníka. Guardian teraz materiály od Snowdena zdieľa s americkým denníkom New York Times. Chce tak dokumenty uchrániť pred britskými úradmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #odpočúvanie #NSA #glenn greenwald #Gaurdian