Falošní elektrikári zbili v Moskve diplomata, zanechali odkaz LGBT

Jeden z vysokopostavených diplomatov slúžiacich na holandskom veľvyslanectve v Moskve sa stal obeťou napadnutia, pri ktorom však neutrpel vážnejšie zranenia vyžadujúce si lekárske ošetrenie.

16.10.2013 13:21
dazdnik Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V stredu o tom informovali ruské médiá, podľa ktorých 60-ročného Onnoa Elderenboscha neznámi páchatelia zbili priamo v jeho moskovskom byte.

Muži sa údajne predstavili ako elektrikári a z bytu si po útoku nič neodniesli, zanechali však po sebe nápis LGBT (lesby, gejovia, bisexuáli, transrodoví) doplnený kresbou srdca na zrkadle.

Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans incident prostredníctvom siete Facebook potvrdil s tým, že páchatelia boli dvaja. S diplomatom, ktorý je námestníkom šéfa moskovskej misie, sa podľa vlastných slov telefonicky spojil a ubezpečil sa, že je „v poriadku“.

Útok sa odohral v období zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Ruskom a Holandskom, čo súvisí so septembrovým zadržaním aktivistov organizácie Greepeace, ktorí sa plavili v Arktíde pod holandskou vlajkou.

Ďalšie problémy začiatkom októbra vyvolalo zadržanie jedného z ruských diplomatov pôsobiacich v Haagu pre podozrenie, že týra svoje deti. Holandská vláda sa neskôr ospravedlnila za porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #diplomat #LGBTI+