Česku vládne volebná skepsa

Na blížiace sa mimoriadne parlamentné voľby reagujú Česi viac-menej skepticky. Napriek neskrývanej beznádeji sa aspoň podľa najnovšieho prieskumu agentúry Médea Research, objednaného on-line denníkom Týden.cz, až 85 percent voličov teší na októbrové hlasovanie. Iba osem percent považuje voľby za zbytočnosť.

17.10.2013 10:00
Česko, ČSSD, Sobotka, voľby Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (2)

K tým prvým sa väčšinou radia voliči, ktorí chcú voliť opačný pól politického spektra, a teda nie tých, ktorým dali hlas v predchádzajúcich voľbách. Viacerí komentátori to pripisujú akejsi spoločenskej revolte. V rámci nej chcú dokonca mnohí podporiť KSČM. Na otázku prečo, býva častou odpoveďou, že ide o stranu, ktorá od spoločenského prevratu v roku 1989 nie je spájaná so žiadnou korupčnou aférou.

Pritom až štyri pätiny Čechov si myslia, že politické strany sú skorumpované, o názor občanov sa zaujímajú iba počas volieb a ich hlavným záujmom sú výhody ich členov. Iba 37 percent ľudí verí, že vstupom do strany možno čosi zmeniť alebo ovplyvniť. Aspoň to potvrdzujú výsledky aktuálneho prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky. Podľa neho až 83 percent respondentov súhlasí s názorom, že strany sú skorumpované. Až 76 percent opýtaných je presvedčených o tom, že strany rozdeľujú verejnosť a 69 percent si myslí, že strany síce proti sebe útočia, ale v skutočnosti sú všetky rovnaké a predvolebné prekáračky sú vraj iba divadielkom pre dav. Napokon potvrdzovali by to aj nedávne vyjadrenia exministra zahraničia a lídra pražskej kandidátky TOP 09 Karla Schwarzenberga, ktorý v ČT nevylúčil povolebnú koalíciu TOP 09 a ČSSD. Aj keď vraj iba v prípade, že obe strany budú mať rovnaký počet mandátov.

Podľa politológa Jiřího Bátěka českí voliči robia chybu v tom, že volia stále tých istých politikov, ktorí sú vo svojej podstate nereformovateľným vymierajúcim druhom. „Upneme sa na nejakú našu voľbu a už nie sme schopní prijímať a vyhľadávať nové podnety a premýšľať nad novými politickými subjektmi,“ myslí si politológ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #voľby #Česko #skepsa #pád vlády