Abbás dostal od pápeža pero, chce s ním podpísať mier s Izraelom

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom, ktorého pozval na návštevu Svätej zeme.

17.10.2013 14:48
Abbás, pápež Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vľavo) počas stretnutia s pápežom Františkom.
debata (4)

Rovnaké pozvanie už hlava katolíckej cirkvi dostala od Izraelčanov. Pontifika v apríli pozval izraelský prezident Šimon Peres a ten pozvanie prijal. Očakáva sa, že do Svätej zeme zamieri už budúci rok. Izraelská televízna stanica Aruc 2 (Kanál 2) s odvolaním sa na neoficiálne zdroje informovala, že František by mal Izrael a Palestínu navštíviť už v marci.

„Pozval som ho do Svätej zeme,“ vyhlásil Mahmúd Abbás po polhodinovej schôdzke s najvyšším cirkevným predstaviteľom, ktorý na stolec zasadol tento rok v marci. Obaja muži sa stretli v Apoštolskom paláci, kde sa nachádza honosný pápežský byt. František ale na rozdiel od svojich predchodcov tieto priestory využíva len na reprezentačné účely a žije v dvojizbovom apartmáne vo vatikánskom penzióne svätej Marty.

Po skončení súkromnej časti rokovania daroval pápež Abbásovi pero so slovami, že „určite musí podpisovať veľa vecí“. Predseda palestínskej samosprávy na jeho slová odvetil: „Dúfam, že s týmto perom podpíšem mierovú zmluvu s Izraelom.“

Svätú zem navštívili v minulosti aj Františkovi predchodcovia Ján Pavol II. a Benedikt XVI. Budúci týždeň v stredu privíta pápež vo Vatikáne aj izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý podľa agentúry Reuters určite pozvanie do Izraela zopakuje.

4 debata chyba