Janukovyč sľúbil, že umožní liečbu Tymošenkovej v zahraničí

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo štvrtok v prejave v Donecku sľúbil, že podpíše pripravovaný zákon umožňujúci väznenej líderke opozície Julii Tymošenkovej vycestovať na liečbu do cudziny.

17.10.2013 15:37
Ukrajina, Tymošenková Foto:
Priaznivci väznenej opozičnej líderky Julie Tymošenkovej.
debata (4)

Oznámil to ukrajinský spravodajský web Fokus. Príslušný zákon zatiaľ Ukrajina nemá, ale parlamentné strany ho už vypracovali, uviedol prezident.

Tymošenková si už takmer poldruha roka lieči v nemocnici v Charkove vyskočenú medzistavcovú platničku a bez opory nemôže chodiť. Podľa nedávneho posudku ošetrujúcich nemeckých lekárov, uzdravenie nie je možné bez operácie v Berlíne.

Podľa špičiek ukrajinskej justície neexistuje v zákonoch krajiny právny nástroj, ktorý by vycestovanie expremiérky umožňoval. Tymošenková bola pred dvoma rokmi odsúdená za zneužitie právomocí na sedem rokov väzenia. Trest považuje za politickú pomstu prezidenta Janukovyča.

„Politické strany zastúpené v parlamente pripravili návrh zákona, ktorý umožní túto úlohu (teda vycestovanie Tymošenkovej) vyriešiť,“ oznámil prezident v prejave v Donecku. „Zatiaľ sme nemali zákon, ktorý by to umožňoval. Hneď ako parlament túto otázku vyrieši a na mojom stole sa takýto zákon objaví, bude rad na prezidentovi. Pokiaľ parlament zákon schváli, prirodzene ho podpíšem,“ skonštatoval Janukovyč.

Oslobodenie Tymošenkovej si Európska únia kladie ako podmienku podpisu asociačnej dohody s Kyjevom, ktorý sa má uskutočniť koncom novembra na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse. Dcéra väznenej líderky opozície Jevgenija Tymošenková vo štvrtok v rozhovore pre agentúru Reuters povedala, že jej matka by mohla do Nemecka vycestovať najneskôr 19. novembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Janukovyč #Tymošenková #Ukrajina