Na Slovensku je do 20-tisíc otrokov, odhaduje štúdia

Vo svete žije takmer 30 miliónov novodobých otrokov, tvrdí čerstvá štúdia austrálskej nadácie.

17.10.2013 17:31
Afrika, chudoba Foto:
Ilustračné foto.
debata (77)

Zo 162 skúmaných krajín ich Walk Free Foundation najviac registruje v Indii – približne 14 miliónov, nasleduje Čína s takmer tromi miliónmi a Pakistan s vyše dvoma miliónmi. Pomer k celkovej populácii je však najvyšší v Mauritánii, kde v otrockých podmienkach trpí takmer každý dvadsiaty piaty obyvateľ.

Nadácia definuje otroctvo ako kontrolu nad ľuďmi, ktorá im upiera slobodu a využíva ich na dosiahnutie zisku alebo na sexuálne účely, a to obyčajne pomocou násilia, nátlaku či podvodu. Najviac novodobých otrokov žije v Ázii (72 percent celkového počtu), potom v Afrike (16 percent), ale ani Európa (2 percentá) sa s týmto anachronizmom stále nevyrovnala.

„Naše odhady hovoria, že počet zotročených ľudí je v bohatých krajinách v skutočnosti zhruba šesť- až desaťnásobne vyšší, ako sa tieto krajiny domnievajú,“ píše sa v správe nadácie. Slovensko je v rebríčku otroctva na 62. priečke spolu s Poľskom a Chorvátskom. Z okolitých krajín sú na tom ešte horšie Maďarsko a Česko, obe na 54. mieste za prvou Mauritániou. Počet zotročených ľudí na Slovensku nadácia odhaduje na bezmála 20-tisíc, čo sa približne rovná počtu obyvateľov Žiaru nad Hronom, Rožňavy či Dolného Kubína. V Maďarsku by ich malo byť vyše 35-tisíc a v Česku až takmer 40-tisíc.

Vypracovanie štúdie o novodobom otroctve podporili bývalá šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová, britský expremiér Tony Blair i spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. Clintonová pripustila, že rebríček nemusí byť bezchybný, mal by však poslúžiť ako východisko k hľadaniu nápravy. „Apelujem na vedúcich predstaviteľov na celom svete, aby vnímali tento ukazovateľ ako výzvu k akcii a aby sa sústredili na prácu reagujúcu na tento zločin,“ citovala ju agentúra AP.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #otrok