EÚ skončí ako Sovietsky zväz, prorokuje Le Penová

Líderka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová je presvedčená o tom, že EÚ sa rozpadne ako Sovietsky zväz.

17.10.2013 20:09
debata (10)

Podľa jej slov totiž obyvatelia členských štátov nemajú kontrolu nad svojimi ekonomikami, menami ani pohybom ľudí na ich území. Blok je preto podľa nej „svetová anomália“, pričom by sa jej fungovanie malo vrátiť na úroveň spolupráce suverénnych štátov. Populárna politička sa taktiež vyjadrila k budúcoročných voľbám do Európskeho parlamentu, na ktorého pôde chce z ďalších euroskeptických strán vytvoriť silnú frakciu.

„Myslím si, že EÚ je ako Sovietsky zväz: je nenapraviteľný. Rozpadne ako Sovietsky zväz,“ povedala Le Penová, ktorá plánuje v novembri v holandskom Haagu navštíviť známeho lídra Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa. Wilders a Le Penová totiž plánujú spoločnú kampaň pred voľbami do europarlamentu. Le Penová síce nemá taký kritický názor na islam ako Wilders, no inak sa agendy ich strán veľmi podobajú – najmä čo sa týka kritického postoja k EÚ a prisťahovalectvu.

Le Penová zároveň zlepšila vzťahy s rakúskou nacionalistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), kým Wilders nadviazal kontakty s belgickou Vlaams Belang či talianskou Ligou Severu. Známy britský euroskeptik v EP Nigel Farage však s Le Penovej a Wildersovou stranou spolupracovať odmieta.

Le Penovej Národný front by sa podľa októbrového prieskumu stal víťazom volieb do europarlamentu, ktorého je Le Penová dlhoročnou členkou. Svoj mandát by chcela obhájiť aj vo voľbách naplánovaných na máj 2014.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Le Penová