Kanada čoskoro zruší víza pre Čechov

Kanada v krátkej dobe zruší víza pre občanov Českej republiky, ktoré zaviedla v roku 2009 pre zvýšený počet žiadosti o azyl.

17.10.2013 20:34
debata (4)

V stredu večer o tom informoval kanadský minister pre prisťahovalectvo Chris Alexander, podľa ktorého prišlo v posledných štyroch rokoch k „dôležitým zmenám“. Túto informáciu vo štvrtok potvrdil aj nový kanadský veľvyslanec v Prahe Otto Jelinek.

„Kanada už začala proces, ktorého výsledkom bude zrušenie vízovej povinnosti v najbližšej možnej dobe,“ citoval ho portál IDnes.cz. České ministerstvo zahraničia chystaný krok privítalo a vo vyhlásení uviedlo, že vízovú povinnosť považovalo od začiatku za neopodstatnenú a nespravodlivú.

Na zrušenie víz pre Čechov tlačila aj EÚ, ktorá týmto krokom podmieňovala uzavretie dôležitej obchodnej dohody CETA. Komplexná hospodárska a obchodná dohoda CETA upravuje podmienky voľného obchodu a dodržiavania autorských práv medzi EÚ a Kanadou a Česku ju odmietlo ratifikovať. Európsky parlament tiež v septembri schválil klauzulu, ktorá umožňuje zaviesť víza pre tie krajiny, ktoré ich požadujú od občanov členských štátov EÚ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #víza #Kanada