Kampani v Česku chýba obsah

Súčasná predvolebná kampaň nezmení nič na podobe štátu, tvrdí politológ Oskar Krejčí v rozhovore pre portál Prvnizpravy.cz.

18.10.2013 11:40
Praha Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

"Kampaň, čo sa týka obsahu, je prázdna a obsahuje slová namiesto postojov alebo aspoň pripomínania činov,“ tvrdí Krejčí. A tak, ak chýba obsah, ostáva aspoň forma a tá niekedy podľa väčšiny pozorovateľov hraničí často s vulgárnosťou. Na pozadí tohto, podľa mnohých politického folklóru vyvolávajúceho čoraz väčšiu skepsu medzi voličmi, sa už hovorí o možných povolebných koalíciách. Doterajšie prieskumy verejnej mienky jasne favorizujú ČSSD, ktorej na chrbát, aspoň zatiaľ, čoraz viac dýcha KSČM, berúc hlasy predovšetkým práve socialistom.

„Sme svedkami boja o voliča aj v rámci ľavého spektra. V najnovších výskumoch sa ukazovalo, že pozvoľný pokles modelového výsledku ČSSD, ktorý sme simulovali, sprevádza mierny rast podpory komunistov, akoby to boli spojené nádoby. A akoby sa pevný ľavicový postoj, ktorý do značné miery nesie aj protest proti pravici všeobecne, jej minulým vládam a existujúcim poriadkom, upevňoval skôr na strane komunistov,“ povedal pre portál Parlamentnilisty.cz Jan Hartl, riaditeľ agentúry STEM.

Niektorí politológovia pripomínajú, že vo voľbách po vzniku samostatnej Českej republiky sa o prvé priečky delila jedna pravicová a jedna ľavicová strana. Súčasné predvolebné prieskumy však potvrdzujú líderstvo ČSSD a KSČM. Dokonca čím sú voľby bližšie, tým viac sa zmenšuje medzi nimi rozdiel hlasov. Podľa aktuálneho prieskumu agentúry ppm factum by ČSSD získala 22,8 a KSČM 17,1 percenta.

"Mnohí voliči majú KSČM ako zástupný symbol. Ako náhradnú adresu pre vyjadrenie radikálneho protestu. Vyjadrujú ním principiálnu nespokojnosť s tým, ako to v našej spoločnosti vyzerá. A k tomuto radikálnemu postoju sa ľudia hlásia,“ konštatuje Jan Hartl. Aj preto ČSSD zmäkčila pôvodné výhrady k prípadnej povolebnej spolupráci s komunistami. Či už cestou ich účasti vo vláde, alebo formou tichej podpory menšinovej vláde ČSSD.

Dnes už aj pravicové strany ako ODS či TOP 09 stavili na socialistov. Nevylučujú totiž, samozrejme, za "určitých " podmienok, povolebnú spoluprácu s favorizovanou ČSSD. Pritom donedávna to odmietali.

„Jediná realistická možnosť vytvoriť koalíciu je spojenie so sociálnou demokraciou,“ tvrdí už dnes šéf topky Karel Schwarzenberg. Zároveň síce pripúšťa „strašné konflikty“, ale ako pritom pripomína, „v koalícii musí vždy každá strana ustúpiť a prijať kompromis“.

Ani občianski demokrati v tomto smere nezaháľajú a už striktne neodmietajú možné povolebné spojenectvo s ČSSD. Podľa úradujúceho predsedu Martina Kubu širšia spolupráca „tradičných demokratických strán“ je možná.

„Posun politiky vpred musí stáť na stabilných zabehaných stranách. A môže nastať aj situácia, keď dohoda medzi veľkou ľavicovou a veľkou pravicovou stranou môže byť na prospech stabilizácie situácie v štáte,“ povedal pre portál iDnes.cz Kuba. Pritom ako príklad použil Rakúsko a Nemecko.

Šéf socialistov Bohuslav Sobotka podobný scenár zatiaľ odmieta. Podľa neho s TOP 09 ani s ODS sociálna demokracia „v žiadnom prípade neuzavrie vládnu koalíciu“. Stále totiž preferuje spoluprácu s komunistami. Háčik je však v tom, že Sobotkovu pozíciu atakuje v ČSSD šéf hajtmanov Michal Hašek podporovaný prezidentom Zemanom. Hašek totiž, naopak, spoluprácu s komunistami odmieta.

Východiskom zo situácie je podľa politológa Oskara Krejčího stredoľavý blok. „Potrebujeme zabezpečiť sociálny zmier, peniaze budú nanič. Ak zvolíme strany, ktorým chýba empatia, schopnosť porozumieť problémom normálnych ľudí, tak vytvárame podmienky nepoužiteľné pre slobodný život,“ ponúka riešenie a zároveň vystríha Krejčí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #Česko #voľby v čr