Členka Pussy Riot už nechce zmierniť trest, žiadosť stiahla

Väznená ruská rockerka Marija Aljochinová v piatok stiahla žiadosť o zmiernenie dvojročného trestu za vlaňajšie výtržníctvo v moskovskom kostole. Urobila tak zo solidarity so svojou kolegyňou Nadeždou Tolokonnikovovou, ktorá sa vo väzenskej nemocnici zotavuje z následkov hladovky.

18.10.2013 11:26
Pussy Riot Foto:
Členky punkovej kapely Pussy Riot - Nadežda Tolokonnikovová (vpravo), Maria Aljochinová (v strede) a Jekaterina Samucevičová.
debata (3)

Aljochinová pôvodne žiadala, aby jej trest, ktorý má vypršať budúci rok na jar, súd zmenil na pokutu alebo verejnoprospeš­né práce.

„Na slobodu nemám z etických dôvodov právo,“ povedala Aljochinová novinárom v súdnej sieni v Nižnom Novgorode. „Morálne zásady mi bránia dožadovať sa zmiernenia trestu, keď moja priateľka takúto možnosť nemá,“ vyhlásila.

Aljochinová zároveň ruskú justíciu vyzvala na amnestovanie všetkých väznených matiek. „Ak je štátna moc ochotná môj trest zmierniť, nech to urobí v rámci širokej amnestie, ktorá sa bude vzťahovať na všetky odsúdené s malými deťmi,“ vyhlásila rockerka, ktorá je matkou päťročného syna Filippa.

Tolokonnikovová, odsúdená na dva roky väzenia, vyhlásila hladovku 25. septembra na protest proti hrubému zaobchádzaniu v mordvinskej väznici juhovýchodne od Moskvy, kde si trest odpykáva.

Správa väzenia vraj núti trestancov pracovať až 16 hodín denne a okrádajú väzňov o časť mzdy. Hladovku držala týždeň a ukončila ju po dôraznom varovaní lekárov. Teraz sa vo väzenskej nemocnici zotavuje z jej následkov.

Takzvaná „punková modlitba“ skupiny Pussy Riot vlani vo februári pobúrila ruskú verejnosť a tri z piatich rockeriek priviedla pred súd. Kým Aljochinová a Tolokonnikovová boli za výtržnosti odsúdené na dvojročný nepodmienečný trest, ich kolegyni Jakterine Samucevičovej súd neskôr trest zmenil na podmienku. Ich odsúdenie vyvolalo v zahraničí dôrazné protesty, v Rusku ale vysoké percento obyvateľov s trestom súhlasí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Marija Aljochinová