Moskva ide po krku imigrantom, do bytov pošle policajtov

Úrady desaťmiliónovej Moskvy sa pripravujú doslova na poľovačku na ilegálnych prisťahovalcov, ktorých je v metropole a jej okolí podľa nezávislých odhadov niekoľko miliónov.

18.10.2013 13:49
Panelák v Belehrade. Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Šéf moskovskej polície Anatolij Jakunin oznámil, že polícia skontroluje každý byt, kde by mohli prebývať cudzinci bez požadovanej úradnej registrácie. Operácia nesie oficiálne označenie „Policajt do každého bytu“.

Do akcie, ktorá sa má uskutočniť do konca tohto roka, chce Jakunin zmobilizovať všetky policajné zložky. Patroly preveria aj všetky moskovské trhoviská a pouličné stánky a zosilnia hliadky v moskovských hlavných uliciach. Razie majú byť reakciou na etnické nepokoje na juhu Moskvy, ktoré v ostatných dňoch vyvolala vražda dvadsaťpäťročného Rusa. Jeho údajného vrah , ktorý je pôvodom z Azerbajdžanu, policajti zadržali.

Moskovský starosta Sergej Sobjanin v piatok usporiadal na radnici bezpečnostnú poradu. Jakuninov projekt podporil s tým, že polícia musí odhaliť všetkých majiteľov moskovských bytov, ktorí priestory bez príslušného oznámenia prenajímajú. V meste je podľa Sobjanina takýchto bytov 130 000.

Akcia „Policajt do každého bytu“ začne v pondelok a potrvá do konca decembra. Prehliadky sú podľa Jakunina kľúčom k zaisteniu bezpečnosti v Moskve. „Práve tam je zločinnosť, narkotiká, tajné úkryty, zbrane, práve tam sa pripravujú trestné činy, o ktorých snáď ani nebudem hovoriť. Do konca roka preto všetky byty musíme spracovať,“ vyhlásil policajný šéf.

Starosta Sobjanin požiadal pracovníkov moskovských komunálnych služieb a správcu domov o úzku spoluprácu s políciou. „Kým nebudeme vedieť, kto býva v našich domoch, vždy budeme mať s verejným poriadkom a nedostatkom informácií problém,“ povedal.

Podľa oficiálnych údajov moskovského zastupiteľstva pracuje v metropole s úradným povolením 800 000 cudzincov, najmä prisťahovalcov z Uzbekistanu, Kirgizska a Tadžikistanu.

Nezávislé organizácie však hovoria o tom, že v Moskve a jej okolí žije s povolením i bez neho päť až sedem miliónov prisťahovalcov. V prvom polroku tohto roka potrestali moskovské súdy za porušenie imigračných zákonov okolo 60 000 ľudí. Na zločinnosti sa údajne v Moskve cudzinci podieľajú zo zhruba 40 percent.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #policajt #razia #imigrant