Merkelovej CDU schválilo začatie koaličných rokovaní s SPD

Predsedníctvo nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v piatok podľa očakávania jednomyseľne schválilo zámer strany vytvoriť vládnu koalíciu so sociálnou demokraciou (SPD). Nna tlačovej konferencii to oznámil generálny tajomník CDU Hermann Gröhe.

18.10.2013 14:46
angela merkelová, nemecko Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata

Na vytvorenie koalície bude potrebný aj súhlas straníckej konferencie SPD, ktorá zasadne v nedeľu. Radoví členovia sociálnej demokracie sa pritom v minulosti stavali k vzniku veľkej koalície skepticky.

Gröhe vyhlásil, že CDU vytvorenie koalície podporuje. Na diskusie o tom, ktorá strana obsadí aké ministerstvo, je ale podľa neho ešte skoro. Na predbežných rokovaniach si konzervatívci so socialistami podľa Gröheho iba vyjasnili základné mantinely, v ktorých sa budú pohybovať rokovania o programe budúcej koalície.

Členovia SPD sa obávajú, že rovnako ako za ostatnej veľkej koalície v rokoch 2005 až 2009, ich zatieni kancelárka Angela Merkelová z CDU a že socialisti prídu o podporu voličov.

Začatie koaličných rokovaní musí schváliť aj Kresťanská únia (CSU), ktorá je v Bavorsku sesterskou stranou CDU. Nemecké médiá považujú rozhodnutie CSU len za formálny krok a nepochybujú o tom, že CSU vznik veľkej koalície podporí.

debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #CSU