Malala dala kráľovnej Alžbete II. knihu, princ ju rozosmial

Šestnásťročnú pakistanskú bojovníčku za práva žien na vzdelanie Malalu Júsufzaiová v piatok v Buckinghamskom paláci prijala kráľovná Alžbeta II.

18.10.2013 15:19
Británia Kráľovná Malála Prijatie Foto:
Pakistanská školáčka Malála Júsufzajovádarovala britskej kráľovnej Alžbete II. svoju životopisnú knihu.
debata (1)

Dievča, ktoré sa pokúsili zabiť fundamentalisti z hnutia Taliban, panovníčke darovala svoju autobiografic­kú knihu.

Malala a jej otec Ziauddin sa v paláci stretli s kráľovnou a jej manželom, princom Philipom. Ten dievčinu rozosmial, keď zveličene povedal, že v Británii ľudia posielajú deti do školy, aby im neprekážali doma.

Malala, ktorá sa stala ikonou boja za právo na vzdelanie, britskej panovníčke opísala, s akou vášňou sa o toto právo zasadzuje. „Je pre mňa veľkou cťou byť tu a chcem vám darovať túto knihu,“ povedala podľa agentúry AFP Malala a odovzdala Alžbete výtlačok knihy I am Malala (Ja som Malala).

Malala sa vlani v októbri stala terčom útoku ozbrojencov z Talibanu, ktorí ju cestou zo školy v autobuse vážne postrelili do hlavy a krku. Dievča previezli do britského Birminghamu, kde sa podrobila sérii náročných operácií. V Birminghame žije dodnes. Server BBC uverejňoval jej zápisky o neľahkom živote pakistanských žien a dievčat pod pseudonymom už pred útokom.

Malalin otec Ziauddin otvorene podporuje vzdelanie. Rovnako ako dcéra opakovane čelí vyhrážkam smrťou od Talibanu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #Malála Júsufzajová