Demonštráciu proti vládnym škrtom v Ríme poznačili násilnosti

Zrážky medzi políciou a demonštrantami poznačili v sobotu masový protest proti nezamestnanosti a vládnym reformám a úsporám v Ríme.

18.10.2013 21:42 , aktualizované: 19.10.2013 20:40
debata (10)

Polícia zadržala niekoľko maskovaných demonštrantov, ktorí hádzali kamene a dymovnice na ministerstvo financií. Na pochode ulicami talianskeho hlavného mesta sa podľa organizátorov zúčastnilo asi 70-tisíc ľudí. Centrum Ríma bolo viac-menej vyľudnené, keďže väčšina obchodov zostala zatvorená, aby sa vyhla možným škodám. Na bezpečnosť dozerá skoro 4-tisíc policajtov pre obavy z vypuknutia násilia. „Protestujeme proti úsporným opatreniam, ktoré nás dostali na kolená,“ povedal Piero Bernocchi z odborového hnutia Cobas s tým, že politici si naďalej užívajú svoje privilégiá. Demonštranti mienia túto noc stanovať pred ministerstvom výstavby a infraštruktúry, ktoré vinia z nedostatku lacných bytov pre chudobné rodiny.

Masová demonštrácia proti úspornému programu vlády sa konala aj v portugalskom Lisabone a Porte, kde sa zišlo asi 60-tisíc ľudí. Demonštranti vyzývali na odchod súčasnej stredopravicovej vlády a žiadali nové voľby. Výmenou za úverový program v objeme 78 mld. eur, ktorý krajina získala v máji 2011, sa vláda v Lisabone zaviazala k rozsiahlym výdavkovým škrtom a zvyšovaniu daní. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho začiatkom mája oznámil, že vláda v rámci šetrenia plánuje zrušiť 30-tisíc pracovných miest vo verejnom sektore, zvýšiť dôchodkový vek zo 65 na 66 rokov a predĺžiť pracovný týždeň štátnym zamestnancom z 35 na 40 hodín.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #demonštrácie #reformy #Rím