V Londýne bude v utorok medzinárodné stretnutie o Sýrii

Británia bude na budúci týždeň hostiť medzinárodnú konferenciu o Sýrii, ktorá má byť prípravou na dlho plánovanú konferenciu známu pod názvom Ženeva 2.

19.10.2013 09:27
debata (1)

Britský minister zahraničia William Hague informoval, že na stretnutí v utorok v Londýne sa zúčastnia predstavitelia sýrskej opozície a ministri zahraničia krajín zo skupiny Priatelia Sýrie vrátane Británie, Francúzska Spojených štátov a Saudskej Arábie. Hlavnou témou bude podľa Hagua „príprava ženevskej konferencie, podpora pre Národnú koalíciu sýrskych opozičných síl a snahy na politické riešenie konfliktu“.

Americký minister zahraničia John Kerry tento týždeň vyzval na urýchlené stanovenie termínu konania konferencie o budúcnosti Sýrie. Zdôraznil, že prezident Baššár al-Asad už stratil legitimitu vládnuť a schopnosť dosiahnuť mier a v Sýrii je preto nevyhnutné vytvoriť novú, dočasnú vládu. „To si vyžaduje, aby si všetky strany sadli za jeden stôl,“ zdôraznil šéf americkej diplomacie. Sýrska národná koalícia opozičných síl, ktorá zastrešuje hlavné opozičné skupiny, uviedla, že na konferencii sa nezúčastní, pokiaľ bude al-Asad vo funkcii. Rusko v pondelok vyzvalo USA, aby sýrsku opozíciu presvedčili k účasti v záujme dosiahnutia mieru v ich krajine.

Rusko a Spojené štáty sa začiatkom októbra dohodli, že konferencia o Sýrie sa bude konať v polovici novembra. Ženeva 2 má nadviazať na podobné podujatie z júna 2012, keď svetové mocnosti podporili myšlienku prechodnej vlády v Sýrii. Na stretnutí sa majú zúčastniť obe strany sýrskeho konfliktu, ktorý si od marca 2011 vyžiadal už vyše 115-tisíc obetí na životoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry #mierová konferencia #William Hague #Bašár al-Asad