Ľavica nechce Schwarzenberga

Týždeň pred českými voľbami je jasné, že ľavica sa ujme moci a pravica sa postaví do opozície. Teoreticky by síce bolo možné, že konzervatívna strana TOP 09 by išla do koalície so sociálnou demokraciou (ČSSD), ale túto špekulácia treba pochovať.

19.10.2013 10:45
Schwarzenberg Foto: ,
Karel Schwarzenberg
debata (4)

„Platí naše uznesenie, že nepôjdeme do vlády s tými, čo asociálnou politikou poškodili občanov,“ zdôraznil líder ČSSD Bohuslav Sobotka podľa serveru Aktuálně.

Reagoval tak na slová šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, ktorý ako matematický model pripustil spojenectvo s najsilnejšou ľavicovou stranou. „Jediná realistická možnosť je vytvorenie koalície s ČSSD,“ podotkol Schwarzenberg pre časopis Týden. Dodal, že by to bolo ťažké, ale politika si vyžaduje ústupky. Podobne sa vyslovil úradujúci predseda občianskej demokracie (ODS) Martin Kuba, ktorý hovorí o „širšej spolupráci tradičných demokratických strán“, v čom vníma snahu zabrániť komunistom ovplyvniť dianie na celoštátnej úrovni. Zároveň je však realista a už vidí miesto pravicovej strany: „Radil by som ODS, aby pracovala na tvrdej opozícii,“ povedal Kuba v rádiu Impuls.

Schwarzenberg krátko po zverejnenom úryvku z rozhovoru pre najbližšie vydanie Týdna poznamenal, že šancu na spoluprácu s ČSSD vidí takmer nulovú. Zjavne sa pod to podpísal spomínaný odkaz Sobotku, ktorý nechce mať nič spoločné so stranami bývalej pravicovej vlády. V tlačovom vyhlásení uviedol ako dôvody nemožnosti koalície s ČSSD veľké programové rozdiely a to, že TOP 09 by bola v pozícii slabšieho koaličného partnera. Pripomenul tiež, že by to narazilo na nesúhlas prezidenta Miloša Zemana.

Zdá sa, že nová česká vláda bude jednofarebná. Zostaviť by ju mala sociálna demokracia, keďže sa očakáva jej víťazstvo vo voľbách. Bude zrejme menšinová, opieraná o tichú podporu komunistov a zemanovcov (strany, pri zrode ktorej stál súčasný prezident). Do úvahy ešte prichádzajú ľudovci, lenže dali jasne najavo, že zblíženie s komunistami je bezpredmetné.

Na rozdiel od Schwarzenberga si koalíciu s ČSSD ani teoreticky teraz nedokáže predstaviť podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Po týchto voľbách je spolupráca so sociálnou demokraciou vylúčená,“ povedal v Českej televízii. Budúcnosť však vidí inak: „Ak bude ČSSD niekedy ozajstnou sociálnou demokraciou, a ja si to veľmi želám, tak je taká otázka celkom na mieste,“ citoval ho portál Aktuálně. „V súčasnosti však ČSSD súťaží s komunistami, kto bude z oboch strán komunistickejší,“ dodal Kalousek.

Do predvolebného diania najnovšie zasiahli odborári. Vyzvali voličov, aby nepodporili pravicové strany. Svojho jednoznačného obľúbenca na politickej scéne síce neprezradili, prikláňajú sa však k výberu medzi tromi možnosťami: „Naše predstavy spĺňajú ČSSD, komunisti a zemanovci,“ citoval server Lidovky Václava Picla, ktorý šéfuje Českomoravskej konfederácii odborových zväzov.

Obavy z nízkej volebnej účasti

  • České voľby môže poznačiť slabší záujem voličov. Hlasuje sa v piatok a sobotu. V pondelok bude štátny sviatok (výročie vzniku Československa). Školákov čakajú jesenné prázdniny. Očakáva sa, že pretrvá príjemné počasie.
  • Tieto okolnosti povedú k tomu, že veľa Čechov odcestuje, a tak nevyužijú volebné právo. Server Aktuálně napísal, že letecké zájazdy do zahraničia sú počas predĺženého víkendu vypredané. Mnohí sa vyberú na chalupy.
  • Volebná účasť by mohla dosiahnuť len 55 percent, nazdáva sa analytik Jan Herzmann. „Je pravdepodobné, že bude prekonaný neslávny rok 2002, keď nehlasovalo 42 percent ľudí,“ poznamenal pre denník Insider. (Na voľby teda prišlo 58 percent Čechov.)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby v čr #Karel Schwarzenberg #TOP 09