Austrálska armáda vyšetruje, či je zodpovedná za obrí požiar

Austrálska armáda vyšetruje, či za vypuknutie obrovského lesného požiaru, ktorý už zničil stovky domov a usmrtil najmenej jedného obyvateľa, nestojí ich vojenské cvičenie s použitím výbušnín.

19.10.2013 11:22
debata (1)

Špeciálny výcvik sa konal v stredu na základni pri meste Lithgow v štáte Nový Južný Wales na juhovýchode krajiny. Práve v rovnaký deň požiar, ktorý sa doposiaľ nedarí zastaviť, vypukol, uviedla britská BBC.

Podľa spravodajcu BBC prišla tohtoročná sezóna požiarov do Austrálie nezvyčajne skoro. Už v uplynulých dňoch sa v mnohých oblastiach objavovali na túto dobu prekvapivo vysoké teploty. Mnohí sa preto obávajú, že ich čaká dlhé a nebezpečné leto.

Vo svojom vyhlásení austrálska armáda uvádza, že preveruje okolnosti vypuknutia požiaru, ktorý už spálil viac ako 30-tisíc hektárov pôdy. „Oheň sa začal šíriť 16. októbra, v rovnaký deň, kedy sa príslušníci armády zúčastnili vojenského cvičenia zahŕňajúceho použitie výbušnín. Preto vyšetrujeme, či tieto dve udalosti majú nejakú spojitosť,“ oznámila armáda.

V sobotu bolo trochu chladnejšie, hasiči sa preto snažili dostať obrovský požiar pod kontrolu, stále sa im to ale nedarí. Navyše sa obávajú, že v najbližších dňoch príde opäť horúčava a vietor, takže sa plamene ešte viac rozšíria. „V žiadnom prípade z toho nie sme vonku. Trochu sa to upokojilo, my sa ale pripravujeme na tie zhoršené podmienky,“ uviedol jeden zo šéfov miestnych hasičov Rob Rogers. Podľa jeho kolegu Shanea Fitzsimmonsa je požiar natoľko rozsiahly, že boj s ním potrvá určite niekoľko týždňov.

Lesné požiare sú v Austrálii bežným javom, predovšetkým v miestnych letných mesiacoch od decembra do februára. Nadchádzajúca letná sezóna vzbudzuje obavy, pretože počas uplynulej austrálskej zimy málo pršalo a aj v najbližších mesiacoch sa čaká „žeravé“, suché počasie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #požiar #Austrália #lesný požiar #porast