Súd zakázal Berlusconimu výkon funkcií na dva roky

Odvolací súd v talianskom Miláne v sobotu zakázal bývalému premiérovi Silviovi Berlusconimu výkon verejných funkcií na dva roky.

19.10.2013 12:41
Berlusconi Foto:
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi
debata

Zákaz sa týka jeho odsúdenia za daňové úniky. Berlusconi sa môže proti dnešnému verdiktu odvolať na Najvyššom súde. O jeho prípadnom vylúčení zo Senátu, ktorého je členom, budú zákonodarcovia rozhodovať v novembri. V prípade vylúčenia stratí Berlusconi imunitu a bude musieť nastúpiť na výkon trestu.

Expremiér stále tvrdí, že je nevinný a že celý proces je pomstou jeho politických súperov. Prípadný úspech návrhu na vylúčenie Berlusconiho zo Senátu by sa mohol prejaviť opätovným zvýšením napätia na talianskej politickej scéne. Jeho strana Ľud slobody (PdL) totiž pohrozila hromadným odchodom z parlamentu.

Najvyšší súd v Ríme začiatkom augusta definitívne potvrdil minuloročný rozsudok v prípade Berlusconiho mediálneho podniku Mediaset, za ktoré si má odsedieť jeden rok. Vzhľadom na vysoký vek odsúdeného by však malo ísť o domáce väzenie či verejnoprospešné práce. Päťročný zákaz vykonávať verejnú funkciu, ktorý bol súčasťou trestu, vrátili nižšiemu súdu, ktorý ho dnes zmenil na dvojročný zákaz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Talianska vláda #Berlusconi #daňové úniky #domáce väzenie