Medzi Holandskom a Ruskom panuje ľadová doba

Rusko-holandské vzťahy čelia tvrdej skúške. Na prvý pohľad ju odštartovalo zatknutie ruského diplomata Dmitrija Borodina policajtmi v Haagu.

19.10.2013 14:15
debata (12)

Nie je však vylúčené, že za všetkým je zatknutie posádky lode Arctic Sunrise plávajúcej pod holandskou vlajkou. Na jej palube boli aktivisti Greenpeace protestujúci proti ruskému prieskumu a ťažbe v Arktíde.

Zatknutie ruského diplomata Borodina vyvolalo vraj podozrenie, že týra vlastné deti. Nakoniec po nočnom pobyte v policajnej cele ho prepustili. Moskva však žiadala „finančné i morálne odškodnenie“. Haag síce priznal, že porušil Viedenskú konvenciu aj sa ospravedlnil, ale ruská strana to nepovažuje za dostatočnú reakciu. Do škandálu vtiahli aj holandskú kráľovskú rodinu. Opozícia totiž žiada, aby odvolala plánovanú návštevu Ruska. Najmä po tom, čo v Moskve prepadli a zbili zatiaľ neznámi útočníci radcu holandského veľvyslanca. Na druhej strane, v rámci „oko za oko“ vykradli v Haagu byty v dome, ktorý Moskva prenajíma pre svojich diplomatov pracujúcich na veľvyslanectve.

V súvislosti s fyzickými útokmi na diplomatov viacerí pozorovatelia pripomínajú, že v rámci tzv. tieňovej činnosti v medzinárodných vzťahoch je to aj dnes bežný jav. Násiliu čelia predovšetkým pracovníci zastupiteľských úradov, ktorí pod diplomatickým krytím zbierajú spravodajské informácie. Kontrarozviedka, ktorú tým zamestnávajú, takýmto drsným, ale stále všeobecne prijatým spôsobom, pripomína „škodnej“, aby sa spamätala a svoju činnosť nepreháňala. Bolo to tak najmä v čase studenej vojny, ale platí to aj dnes.

Podľa denníka Die Presse vzťah medzi Haagom a Moskvou tentoraz ochladol po tom, čo Rusi zatkli posádku lode Arctic Sunrise, plávajúcej pod holandskou vlajkou. Na jej palube boli aktivisti Greenpeace, ktorí žiadali zastavenie ropného prieskumu v Arktíde v Pečerskom mori. Všetkých vrátane posádky obvinili Rusi z pirátstva a čakajú vo väzení na proces.

Denník Times nevylučuje, že blízko k pravde budú odborníci, ktorí v napätí medzi Holandskom a Ruskom vidia predzvesť „tvrdej hry“ prezidenta Vladimira Putina v rámci rastúceho konfliktu s EÚ, ktorým chce vraj zabrániť vytvoreniu blízkych vzťahov únie s Ukrajinou. Diplomati však hrajú tiež svoju hru. „Všetko ide podľa plánu. Poverovacie listiny veľvyslanec Ron van Dartel odovzdá do rúk ruského prezidenta v stredu,“ reagoval v piatok tlačový tajomník holandského veľvyslanectva v Rusku na otázku agentúry RIA Novosti, či terajšie zmrazenie vzťahov oboch krajín neovplyvní program veľvyslanca.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #Holandsko #Greenpeace