Vyhostená kosovská Rómka sa môže vrátiť do Francúzska

Mladá Kosovčanka, ktorej vyhostenie aj s rodinou z Francúzska vyvolalo búrlivé protesty študentov po celej krajine, sa môže vrátiť do Francúzska.

19.10.2013 14:46
debata

V priamom televíznom výstupe to v sobotu oznámil prezident Francoise Hollande. „Ak o to požiada a chce dokončiť štúdium, privítame ju, ale len ju samu,“ vyhlásil. Tesne pred Hollandovým vystúpením zverejnili výsledky vyšetrovania prípadu, podľa ktorého deportácia 15-ročnej tínedžerky, jej rodičov a piatich súrodencov bola v súlade so zákonom. Vyšetrovanie nariadil minister vnútra Manuel Valls v reakcii na masové protesty študentov.

Hnev vyvolal najmä spôsob deportácie, keď polícia rómske dievča vytiahla zo školského autobusu pred očami jej spolužiakov počas triedneho výletu a následne ju aj s celou rodinou deportovali. Výsledky vyšetrovania dávajú za pravdu Vallsovi, ktorý od počiatku tvrdil, že akcia bola v súlade s platnými zákonmi, keďže rodine z Kosova zamietli azyl a vo Francúzsku už bola nelegálne.

Najmenej 50 škôl v Paríži a ďalších častiach Francúzska prerušilo v piatok vyučovanie pre protest študentov proti deportáciám rodín utečencov. Študenti požadovali, aby mladej kosovskej Rómke, ktorá žila vo Francúzsku štyri roky, ako aj nedávno deportovanému chlapcovi z Arménska umožnila vláda návrat do Francúzska. Minister školstva Vincent Peillon následne informoval, že vláda už zvažuje zmenu zákona, podľa ktorej by už zapísaných študentov nemohli vyhostiť z krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rómovia #protesty #vyhostenie