Vojnového zločinca nik nechce pochovať

Desaťročia sa skrýval pred spravodlivosťou, teraz sa niekto hrá na schovávačku s jeho telom. Pozostalí po vojnovom zločincovi Erichovi Priebkeovi, ktorý vo veku sto rokov minulý týždeň v piatok zomrel v Ríme, oznámili, že truhla s jeho pozostatkami zmizla.

19.10.2013 18:15
Priebke Foto: ,
Erich Priebke na archívnej fotografii z roku 1996.
debata (2)

Podľa ich právnika Paola Giachiniho rakvu rodina posledný raz videla v utorok, keď búrlivé protesty prekazili pohrebný obrad v mestečku Albano Laziale. „Povedzte nám, kde sa nachádza telo Ericha Priebkeho. Jeho deti ma požiadali, aby sa vrátilo späť,“ vyhlásil advokát.

Záhada sa medzičasom vyriešila. Giachini, ktorý sa predtým sťažoval, že telo bývalého kapitána SS niekto ukradol, v piatok večer oznámil, že talianske úrady ho ubezpečili, že je na spoľahlivom mieste. „Prefekt mi odovzdal úradný doklad preukazujúci, kde sa telo nachádza a že je k dispozícii rodine,“ povedal právnik. Talianske médiá špekulujú, že rakvu zadržiavajú na vojenskom letisku Pratica di Mare neďaleko talianskej metropoly, kam ju úrady dali previezť po protestoch obyvateľov z miesta jeho plánovanej poslednej rozlúčky.

Cirkevný obrad sa mal konať v kaplnke ultrakonzerva­tívneho Kňazského bratstva svätého Pia X. v meste Albano Laziale. To sa nachádza len dvadsať kilometrov od Ardeatinských jaskýň, kde koncom vojny pod Priebkeho velením nacisti povraždili 335 civilných rukojemníkov, z toho 75 Židov. Na mieste chystanej ceremónie sa zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí napadli pohrebný voz. Boli tam aj desiatky Priebkeho stúpencov, ktorí zase vzdávali hold heilovaním a spievaním fašistických piesní. V následnom chaose úrady obrad prerušili a polícia, aby predišla ďalším nepokojom, truhlu odviezla na neďaleké vojenské letisko.

Priebkeho rodina sa však na postup polície i armády sťažovala, lebo tie jej odopreli nielen prístup k telu zosnulého, ale aj informácie o tom, kde presne sa nachádza a či vôbec na letisku zostalo. „Telo unieslo asi tridsať ľudí vrátane príslušníkov polície a tajných služieb, štyroch účastníkov obradu zbili,“ tvrdil Giachini, ktorý pohrozil podaním trestného oznámenia.

Bezpečnostné sily však vinu za vzniknutú situáciu odmietli niesť. Podľa nich zotrvanie tela na mieste obradu ohrozovalo verejný poriadok. „Polícia plnila svoju povinnosť. Iba sme ho vzali a premiestnili niekde inde. Neukradli sme ho,“ povedal policajný hovorca Maurizio Scandale.

Úradným potvrdením, že telo sa nachádza na letisku neďaleko Ríma, sa však zmätky okolo úmrtia Priebkeho nekončia. Stále nik netuší, kde napokon spočinie. Argentína, kde vojnový zločinec nerušene prežil takmer pol storočia, odmietla pochovať jeho telo. V Taliansku, kde bol za najväčší masaker spáchaný proti civilnému obyvateľstvu odsúdený na doživotie, mu tiež nechce poskytnúť miesto posledného odpočinku. Úrady sa obávajú, že jeho hrob by sa mohol stať pútnickým miestom pre prívržencov krajnej pravice. A z rovnakého dôvodu sa jeho pochovaniu bráni aj Priebkeho rodisko v Nemecku.

Berlín v piatok spochybnil tvrdenia advokáta Giachiniho, že vyjednáva s rodinou o možnosti pochovať Priebkeho v jeho pôvodnej vlasti. „O ničom takom neviem,“ povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Ani Steffen Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej, sa nezmohol na viac, ako na vyjadrenie želania, aby „pozostatky pána Priebkeho primeraným spôsobom našli miesto svojho posledného odpočinku“. „Spravodlivosť nad ním bola vykonaná. Teraz je mŕtvy,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojnový zločinec #nacista #Priebke