Priebkeho pochovajú na tajnom mieste

V Ríme zosnulého vojnového zločinca Ericha Priebkeho pochovajú na tajnom mieste v Taliansku, potvrdil v sobotu jeho právnik Paolo Giachini.

20.10.2013 11:15
Erich Priebke Foto:
Erich Priebke na archívnej fotografii z roku 1996.
debata (4)

Skončiť by sa tak mal spor okolo Priebkeho, ktorého utorňajší pohreb v Taliansku museli pre násilnosti zrušiť. Kým nemecké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že o jeho osude mala rozhodnúť rodina a nie spolková vláda, Argentína, kde žil 50 rokov, jeho telo odmietla. Podľa Giachiniho sa na tajnom pohrebnom mieste bude konať aj malá smútočná spomienka. Talianske úrady sa však stále obávajú, že po prezradení lokality by sa jeho hrob mohol stať pútnickým miestom pre neonacistov. Židovské organizácie a rodiny obetí jeho činov preto navrhovali, aby jeho telo spopolnili.

Priebke zomrel minulý piatok vo veku sto rokov v talianskom Ríme. Odsúdený vojnový zločinec bol zodpovedný za zabitie desiatok ľudí neďaleko Ríma počas druhej svetovej vojny. Priebkeho odsúdili až v roku 1998, keďže krátko po vojne s pomocou Vatikánu utiekol z britského zajatia v Taliansku do Argentíny. V roku 1995 ho po objavení americkými médiami však vyhostili a o tri roky neskôr ho taliansky tribunál odsúdil na doživotie. Svoj trest si však pre pokročilý vek a zdravotné problémy odpykával doma. Na svoju obhajobu uvádzal, že popravy 335 ľudí z marca 1944 boli vykonané na príkaz nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #zločinec #nacista #Priebke