Pre dievčatko nájdené v Grécku volalo 8-tisíc ľudí

Grécke úrady a médiá pátrajú po pôvode záhadného dievčatka, ktoré objavili v stredu v rómskej rodine žijúcej v osade v meste Farsala.

20.10.2013 16:24 , aktualizované: 21.10.2013 09:41
Grécko, blonďavé dievčatko, Interpol Foto:
Štvorročné dievčatko našli v rómskej osade v Grécku, jeho pôvod je však nejasný.
debata (6)

Grécka charitatívna organizácia, ktorá sa teraz stará o približne štvorročné blonďavé dievčatko, dostala už 8-tisíc telefonátov od potenciálnych príbuzných. Napísal o tom server BBC.

Úrady ju odovzdali do opatrovníctva organizácii To chamogelo tú paidia (Detský úsmev), ktorá sa stará o opustené deti, a rozbehli pátranie po skutočných rodičoch aj prostredníctvom Interpolu a humanitárnych organizácií.

Rodičov viac ako 10 detí zadržali a polícia sa teraz snaží zistiť, odkiaľ majú badateľne odlišné dieťa. Predpoklady potvrdil testy DNA, ktoré odhalili, že nie sú jeho biologickými rodičmi. Podľa vyšetrovateľov im pár ponúkol hneď niekoľko rôznych teórií, ako sa k nemu dostali, no predpokladá sa, že sa tak stalo protizákonne.

Podľa BBC miestna rómska komunita tvrdí, že sa nevlastní rodičia o dieťa starali lepšie než tí skutoční. Podľa brata údajného otca si pár dieťa osvojil legálne.

Podľa sobotňajšieho vyjadrenia ich právnika im ho však v roku 2009 s pomocou tretej osoby hneď po pôrode odovzdala matka, ktorá sa on nechcela starať.

Grécky objav vlial nádej mnohým rodičom, ktorým sa stratili ich deti alebo ich uniesli. Podľa polície je dievčatko pôvodom z Bulharska alebo z jednej zo severských krajín. Ďalšie informácie sa teraz snaží dostať zo zadržanej dvojice, ktorá v pondelok predstúpi pred súd vo veci podozrení z únosu. Zaujíma ich najmä, kto je biologická matka, ktorá nie je Grékyňa.

Zjavne sa výzorom do rómskej rodiny nehodiace dievčatko ovláda iba niekoľko slov po rómsky a grécky. Údajne ju nútili žobrať na ulici. Najpredávanejší grécky denník Ta Nea mu pridelil titul Blonďavého anjela bez identity. Jej rómski rodičia majú podľa záznamov celkovo až 14 detí, šesť z nich sa údajne narodilo v priebehu niekoľkých mesiacov. Polícia ich podozrieva z podvodu a zneužívania systému, keďže na ne mesačne dostavajú až 2 800 eur.

Prípad ukázal na zaostalú grécku úradnú prax registrovania novonarodených detí, ktorá má značné trhliny. Až donedávna totiž neexistoval prepojený centrálny register, a rodičia tak mohli svoje dieťa registrovať aj niekoľkokrát, ak navštívili úrady v rôznych mestách. Úradníkom stačilo vyhlásenie rodičov a dvoch svedkov. Niektoré rodiny to využívali, a úradne tak násobili množstvo potomkov, čo im pomohlo pri žiadostiach o sociálne dávky.

"Sme v šoku z toho, ako ľahko si ľudia môžu nechať zaregistrovať dieťa ako svoje vlastné. Je tu veľa dôvodov pre ďalšie vyšetrovanie. V osade mali podľa registrov žiť ďalšie deti, tie sa tam ale nenašli a podľa mňa polícia nájde stopy, ktoré nebudú súvisieť len s konkrétnym dievčatkom, "povedal v piatok šéf charitatívnej organizácie, ktorá sa o malú Mariu teraz stará.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Interpol #Rómovia #únos