Socialisti začnú s Merkelovou vyjednávať o veľkej koalícii

Nemecká sociálna demokracia (SPD) dala v nedeľu na straníckej konferencii zelenú rokovaniam o vytvorení veľkej koalície s konzervatívnou úniou CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej.

20.10.2013 17:27
angela merkelová, nemecko Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (2)

Pre začatie koaličných rokovaní sa vyslovila drvivá väčšina z vyše dvoch stoviek delegátov, informovala agentúra DPA. Zasadnutie straníckej konferencie bolo neverejné.

Vytvorenie koalície CDU/CSU a SPD je považované za jediné možné východisko z povolebnej situácie po tom, čo padla možnosť vzniku vlády konzervatívcov so Zelenými. Hoci socialisti vopred vyjadrovali ohľadne veľkej koalície množstvo pochýb, nakoniec sa štyri týždne po voľbách rozhodli do rokovaní s ich víťazom vstúpiť. Vedenie SPD si ale stanovilo desať kľúčových tém, v ktorých im musia konzervatívci vyjsť v ústrety, ak budú o spoločnú vládu stáť.

Socialisti chcú minimálnu mzdu 8,50 za hodinu

Medzi desiatimi požiadavkami socialistov je napríklad minimálna mzda 8,50 eur za hodinu, rovné platy pre mužov a ženy, väčšie investície do infraštruktúry a vzdelania, vytvorenie spoločnej stratégie pre podporu rastu a zamestnanosti v eurozóne, daň z finančných transakcií, rovnaké penzie pre dôchodcov v západnej aj východnej časti Nemecka a možnosť dvojitého občianstva.

Rokovania o veľkej koalícii majú začať v stredu a potrvajú najmenej mesiac. Šéf SPD Sigmar Gabriel na ne ale hľadí s optimizmom a dúfa, že dohoda by mohla vzniknúť do Vianoc. „Samozrejme, môže sa stať, že nastanú tak nepreklenuteľné nezhody, že koalícia nebude možná,“ povedal Gabriel. Podľa neho ale strana do rokovaní vstupuje s cieľom sa nejako dohovoriť.

Prípadnú dohodu musia ešte v hlasovaní schváliť členovia SPD, ktorých je celkovo 470-tisíc. Podľa DPA si zo 229 hlasujúcich predstaviteľov SPD rokovania o veľkej koalícii neprialo len 31 ľudí. Pre sa teda vyslovilo 86 percent zástupcov strany. Nepotvrdili sa teda predpovede, že v ľavicovom tábore existuje značné množstvo odporcov spojenectva s Merkelovou. Z SPD v poslednej dobe zaznievali ohľadom vytvorenia vlády s konzervatívcami kritické hlasy. Niektorí členovia sa totiž obávajú, že stranu rovnako ako za minulej veľkej koalície v rokoch 2005 až 2009 zatieni kancelárka Merkelová, a že socialisti prídu o podporu voličov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #SPD #nemecká vláda #Voľby v Nemecku #CDU/CSU