V japonskej Fukušime znovu pretiekla rádioaktívna voda

Vysoko rádioaktívna voda znova pretiekla cez jednu z ochranných bariér postavených v areáli japonskej jadrovej elektrárne Fukušima okolo asi tisícky nádrží na kontaminovanú vodu.

21.10.2013 08:56
Japonsko, Fukušima, jadrová elektráreň Foto: ,
Jadrová elektráreň Fukušima.
debata (1)

Oznámila to elektrárenská spoločnosť Tepco, ktorá havarovanú elektráreň prevádzkuje. Stalo sa tak kvôli silnému dažďu, na ktorý neboli pracovníci elektrárne dostatočne pripravení.

K únikom kontaminovanej vody dochádza vo fukušimskej elektrárni v poslednom období veľmi často. V auguste vedenie elektrárne oznámilo únik 300 ton vysoko rádioaktívnej tekutiny.

Po silných nedeľných dažďoch pretiekla ochrannou bariérou voda obsahujúca zrejme aj vysoko rádioaktívne stroncium. Rádioaktívna voda je odpadovým produktom improvizovaného chladiaceho systému, ktorý udržuje pod kontrolou reaktory poškodené ničivým zemetrasením a vlnou cunami z marca 2011.

Tepco prečerpáva nahromadenú dažďovú vodu z ochrannej oblasti do prázdnych nádrží, meria, či je rádioaktívna, a ak nie je, vypúšťa ju do mora. Silné dažde ju ale zaskočili a kvôli nim pretiekla bariéra okolo 12 zo 23 skupín nádrží. Jedna z nich obsahuje izotop stroncium – 90 v koncentrácii, ktorá je asi 70-krát vyššia ako hladina považovaná za bezpečnú. Firma teraz plánuje zabezpečiť ďalších 30 čerpadiel a položí vnútri ochrannej bariéry dodatočných desať kilometrov odtokového potrubia.

Japonsko po havárii v elektrárni Fukušima uzavrelo všetkých 50 svojich jadrových reaktorov. Vlani úrady obnovili prevádzku v dvoch jednotkách, nedávno však boli znova uzavreté. Japonsko sa tak opäť ocitlo bez jadrovej energie, čo sa stalo tretíkrát od roku 1970.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Japonsko #Fukušima #rádioaktívna voda #Tepco