Sever Číny zahalil smog, zavreli školy aj cesty

Hustý smog zahalil v pondelok časť severnej Číny a spôsobil problémy v cestnej aj leteckej doprave. Viditeľnosť sa miestami znížila len na desať metrov.

21.10.2013 12:20
Čína, smog Foto:
Žena s rúškom na tvári v meste Charbin.
debata

Najhoršia situácia je v meste Charbin pri ruských hraniciach. Hustota mikročastíc vo vzduchu je skoro 40-krát vyššia než hranica, ktorú stanovila Medzinárodná zdravotnícka organizácia. V meste s jedenásť miliónmi obyvateľmi zrušili vyučovanie, zastavili autobusovú premávku a uzavreli diaľnice. Z tamojšieho medzinárodného letiska zrušili najmenej 40 letov. Polícia uviedla, že šoférov, ktorí prejdú na červenú, nebude pokutovať, no vyzvala ich, aby jazdili len v nevyhnutných prípadoch.

Situácia sa zhoršila potom, čo v meste aktivovali ústredné kúrenie. Zamorenie smogom je v Číne vážny environmentálny problém vyvolávajúci ostrú kritiku a vláda už sľúbila, že prijme opatrenia na zlepšenie situácie, pričom na zodpovednosť bude brať miestnych predstaviteľov. Znečistenie vzduchu prispieva podľa štatistík k predčasnému úmrtiu 1,2 milióna ľudí ročne.

Manažér džezovej speváčky Patti Austinovej informoval, že hudobníčka musela v piatok zrušiť svoj koncert v Pekingu, keďže znečistené ovzdušie jej spôsobilo astmatický záchvat.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #znečistenie #smog