Austrálski hasiči stále bojujú proti množstvu požiarov

Austrálski hasiči aj v pondelok bojujú proti desiatkam požiarov na juhovýchode krajiny, ktoré by sa v prípade ďalšieho zhoršenia podmienok mohli spojiť a vytvoriť jeden "superpožiar".

21.10.2013 15:45
Austrália, požiar, hasiči Foto: ,
Hasiči už niekoľko dní bojujú s požiarmi, ktoré sužujú juhovýchod Austrálie.
debata

Úrady vyhlásili v nedeľu stav núdze v štáte Nový Južný Wales, kde už oheň zničil najmenej 200 ľudských obydlí a poškodil desiatky ďalších. V štáte stále horí 58 požiarov, z toho 14 je úplne mimo kontroly. Situáciu zhoršuje silný vietor a neutíchajúce horúčavy, ktoré majú podľa meteorológov pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Hustý dym ohrozuje aj Sydney, ktorého obyvateľov vyzvali, aby zostali vo vnútri.

Najhorší požiar zúri v okolí mesta Lithgow, kde už zhorelo 40-tisíc hektárov porastov. Ďalší veľký požiar postupujúci smerom k obývaným oblastiam horí v neďalekej oblasti Mount Victoria. Podľa požiarneho komisára Shana Fitzsimmonsa by spojenie týchto dvoch ohňov malo katastrofálne následky. Ako povedal, úrady zatiaľ neplánujú masovú evakuáciu, no sú pripravené na všetky možnosti.

Podľa mnohých ide o najhoršie požiare v tejto časti Austrálie za posledných 50 rokov. Požiare porastov sú v Austrálii bežné predovšetkým v tamojších letných mesiacoch. Vo februári 2009 plamene v štáte Victoria pripravili o život 173 ľudí a zničili vyše 2-tisíc príbytkov. K najnovšej vlne, ktorá krajinu postihla pomerne skoro, prispeli netypické horúčavy a silný vietor.

debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #Austrália #sydney #lesný požiar #Nový Južný Wales