Ak chce Ukrajina dohodu, musí vyriešiť Tymošenkovú

Ukrajina musí urýchliť svoje vnútropolitické reformy a nájsť riešenie v súvislosti s uväznenou expremiérkou Julijou Tymošenkovou, ak chce pomýšľať na podpísanie prelomovej asociačnej dohody s Európskou úniou.

21.10.2013 19:26
Ukrajina, Tymošenková Foto:
Priaznivci väznenej opozičnej líderky Julie Tymošenkovej.
debata (22)

Na rokovaní v Luxemburgu sa na tom zhodli ministri zahraničných vecí európskej dvadsaťosmičky. Kyjev podľa nich stále nesplnil všetky podmienky na to, aby sa na nadchádzajúcom novembrovom summite v litovskom Vilniuse priblížil k EÚ.

„Toto nie je len o jednej osobe,“ uviedol v narážke na Tymošenkovú šéf britskej diplomacie William Hague. Podľa neho je potrebné, aby Ukrajina urobila celkový „pokrok v reformách“. Zároveň v súvislosti s odsúdením bývalej premiérky hovoril o „selektívnej spravodlivosti“.

Na Ukrajinu v pondelok pricestovali aj osobitní vyslanci Európskeho parlamentu (EP) Aleksander Kwasniewski a Pat Cox, aby zhodnotili pokrok krajiny v požadovaných reformách vrátane prípadu uväznenej expremiérky Tymošenkovej. Dvojdňová návšteva sa uskutočňuje pred podpisom dôležitých dohôd s EÚ, ktorý sa má uskutočniť v novembri na summite vo Vilniuse. Únia podmieňuje podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považuje za politicky motivované.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nedávno vyhlásil, že je ochotný pustiť Tymošenkovú na liečenie do Nemecka, povedal však, že amnestiu jej neudelí. Ukrajinský parlament už zvažuje zákon, ktorý by mal odsúdeným umožniť v niektorých prípadoch liečbu v zahraničí s tým, že po liečení sa vrátia na výkon trestu späť do vlasti. Janukovyč tak podľa kritikov hľadá spôsoby, ako uspokojiť EÚ a zároveň neumožniť Tymošenkovej návrat do vysokej politiky.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Tymošenková #Ukrajina