Obama volal Hollandovi, vysvetľoval odpočúvanie

Americký prezident Barack Obama telefonoval v pondelok svojmu francúzskemu kolegovi Francoisovi Hollandovi s cieľom vysvetliť správy médií o údajnom rozsiahlom odpočúvaní francúzskych občanov.

22.10.2013 08:23
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (3)

Oznámil to Biely dom. „Prezident (Obama) a prezident Hollande prediskutovali nedávne odhalenia v tlači, z ktorých niektoré prekrútili naše aktivity a niektoré vyvolali oprávnené otázky od našich priateľov a spojencov“ o tom, ako odpočúvanie prebieha, píše sa v stanovisku. Podľa týchto údajov Obama Hollandovi povedal, že Spojené štáty už začali prehodnocovať spôsoby, akými získavajú informácie, aby našli „vhodnú rovnováhu medzi legitímnymi bezpečnostnými obavami svojich občanov a spojencov a obavami z narúšania súkromia, ktoré zdieľajú všetci“. Obaja lídri sa zároveň dohodli na tom, že krajiny by mali pokračovať v riešení problému prostredníctvom diplomacie.

Francúzska vláda si v pondelok predvolala amerického veľvyslanca Charlesa Rivkina, aby vysvetlil, prečo americký Národný bezpečnostný úrad (NSA) tajne nahrával milióny francúzskych telefonátov. Denník le Monde s odvolaním sa na bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena uviedol, že NSA nahral v čase od 10. decembra do 8. januára tohto roku asi 70,3 milióna telefonátov a textových správ uskutočnených vo Francúzsku. Nešlo pritom len o podozrivých z terorizmu, ale aj o predstaviteľov politickej a obchodnej sféry. Francúzsko označilo tieto odhalenia za „šokujúce“ a žiada ich vysvetlenie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Francois Hollande