Sledovanie v Rusku funguje už päť rokov

Do 1. júla 2014 musia všetci ruskí provideri zapojiť do svojich sietí zariadenie schopné zaznamenávať a uchovávať najmenej 12 hodín údaje o prevádzke na internete.

22.10.2013 09:09
debata

Podľa denníka Kommersant, ktorý prišiel s touto informáciou, tajná služba FSB bude mať pritom k údajom priamy prístup. Vrátane telefónov, IP adries, mien účtov a adries elektronickej pošty užívateľov sociálnych sietí.

Plánovaný krok vyvolal veľkú vlnu kritiky u časti ruskej verejnosti, pretože „je to v rozpore so zákonmi, a to vrátane ústavy“. Ministerstvo spojov a odborníci na internet však verejnosť „upokojujú“ tvrdením, že spomínané opatrenie už funguje päť rokov. Od roku 2008 musia totiž operátori na požiadanie odovzdávať spomínané informácie tajnej službe.

„Už dávno má tajná služba prístup ku komunikačným informáciám. A tak tá najnovšia je vlastne stará,“ potvrdil pre BBC aj Eldar Murtazin, analytik firmy Mobile Research Group. Zároveň si vraj nemyslí, že ide o zásah do ľudských práv, pretože „hociktorý štát zasahuje do súkromia“. Viacerí právnici s ním však nesúhlasia. Zaujímavý je pritom postoj dnes už bývalého hackera Alexandra Varského.

„Spomínaný návrh zákona môže byť užitočný v prípade, že pre štát budú pracovať skutoční profesionáli, absolventi renomovaných vysokých škôl. Ak však vďaka nemu budú môcť urastení chlapci vtrhnúť do firiem a budú mať právo odtiaľ vynášať systémové bloky, tak to nie je pre mňa zaujímavé,“ cituje Varského BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie #Rusko #tajná služba #FSB #Varský