Iránca, ktorý prežil popravu, podľa ministra vešať netreba

Iránca, ktorý pred dvormi týždňami prežil popravu obesením, už "nie je potrebné" opäť popraviť. V utorok to povedal minister spravodlivosti Mustafa Purmohammadi, ktorého citovala tlačová agentúra ISNA.

23.10.2013 08:23
debata (2)

Podľa jeho názoru by totiž takýto krok mal nepriaznivý dopad na imidž Iránu. Vláda však nemá priamu kontrolu nad súdnictvom, ktoré bude v konečnom dôsledku rozhodovať o tom, či sa druhá poprava uskutoční. Podľa správ iránskych médií je však stav tridsaťsedemročného muža vážny, údajne je dokonca v kóme, jeho osud tak ostáva otázny.

Pašeráka drog, identifikovaný len ako Alirezu, označili za mŕtveho po 12 minútach visenia na slučke vo väzení pri meste Bojnord. Lekár však deň po poprave v márnici s prekvapením zistil, že muž nezomrel a stále dýcha. Následne ho previezli na ošetrovňu, aby sa zotavil. Ľudskoprávne organizácie vrátane niektorých iránskych právnikov však takýto postup označili za neľudský a žiadajú jeho prepustenie.

Podľa údajov Amnesty International tento rok popravili v Iráne viac ako 500 ľudí, väčšinu za pašovanie drog. Islamská republika tak po Číne usmrcuje najviac ľudí na svete. Teherán argumentuje nevyhnutnosťou hrdelného trestu v záujme zachovania poriadku. Iránci navyše tvrdia, že k popravám dochádza iba výnimočne a to v prípadoch vraždy, znásilnenia, ozbrojenej lúpeže, pašovania drog či nevery.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #poprava