Orbánovi rivali sú na jednej lodi, ale s dvoma kapitánmi

Budúcim premiérom Maďarska bude buď znova Viktor Orbán, alebo jeden z dvojice Attilla Mesterházy a Gordon Bajnai.

23.10.2013 09:18
Bajnai, Mesterhazy Foto: ,
Gordon Bajnai (vľavo) a Attila Mesterházy.
debata

Šéf socialistov Mesterházy a expremiér Bajnai, líder stredoľavicového bloku Spolu, v utorok symbolicky na palube výletnej lode podpísali dohodu o volebnom spojenectve.

O tom, kto z nich bude spoločným kandidátom na premiéra, ale ani pol roka pred parlamentnými voľbami nerozhodli. Riešenie ponechali v rukách voličov. Ak by sa opozičnému spojenectvu podarilo poraziť Orbánov Fidesz, predsedom vlády by sa mal stať líder tej straníckej kandidačnej listiny, ktorá dosiahne lepší výsledok.

Orbánov predchodca Bajnai, ktorý sa presne pred rokom vrátil do politiky, má na to menšie predpoklady. Okolo populárneho technokrata sa vytvoril oveľa skromnejší zberný blok Orbánových odporcov, než v aký demokratická opozícia dúfala. Medzi voličmi, ktorí sú už rozhodnutí, komu dajú hlas, má Spolu iba päťpercentnú podporu, kým socialistov, ako ukázal rovnaký prieskum agentúry Ipsos, je pripravených voliť až 28 percent. Pravda, Fidesz je so 49 percentami stále ďaleko pred nimi. Demokratickú opozíciu môže utešovať len to, že dve tretiny oprávnených voličov sa stále nerozhodli, koho a či vôbec budú voliť.

„Táto konštrukcia dáva možnosť voličom, ktorých sklamal Orbánov režim a z nejakých dôvodov nechcú voliť ľavicu, aby našli vyhovujúcu alternatívu,“ cituje denník Népszabadság z Bajnaiho vyhlásenia po podpise dohody. „Nové spojenectvo dáva voličom záruku, že neprepadne ani jeden hlas odovzdaný za vystriedanie Orbánovho režimu,“ dodal.

Menšie opozičné strany to však vidia inak. Najmä expremiér Ferenc Gyurcsány, ktorého Demokratická koalícia sa v preferenciách blíži k päťpercentnému parlamentnému prahu, netají sklamanie nad tým, že ho socialisti a Spolu vynechali zo svojho paktu. Gyurcsány i lídri iných malých strán síce v stredu dostanú príležitosť prehovoriť na spoločných oslavách revolúcie z roku 1956 z rovnakej tribúny ako Mesterházy a Bajnai, ale viac ako toto symbolické gesto im neponúkli. Socialisti a Spolu dokonca otvorene potvrdili, že termín podpisu dohody, pôvodne plánovaný na dnes, zámerne presunuli o deň skôr, aby na opozičných oslavách nevznikol dojem, že svoje spojenectvo mienia rozšíriť.

Pakt Mesterházyho a Bajnaiho podľa analytikov má slabé miesta. Obe strany sa síce dohodli, že v individuálnych volebných obvodoch si nebudú konkurovať, pričom socialisti postavia 75 kandidátov a Spolu 31, sily si však vzájomne zmerajú v súťaži strán. „Bajnaiovci sú v zložitej situácii. Uzavreli nevýhodnú dohodu. Na 31 miestach postavia individuálneho kandidáta, ale za ich stranícku listinu možno hlasovať na 106 miestach. Otázkou je, či na 75 miestach, kde budú mať socialisti svojich kandidátov, voliči rozdelia svoje hlasy,“ upozorňuje na úskalia dohody politológ Zoltán Kiszelly.

„Bajnai chcel byť premiérom, ale Mesterházy mu to za rokovacím stolom neprepustil a tak o to teraz bude žiadať voličov. Lebo ak dostane na straníckych listinách viac hlasov ako socialisti, tak on bude spoločný kandidát na premiéra,“ vysvetľuje pre Pravdu Kiszelly a dodáva: „Na ľavej strane politického spektra vládne studený mier. Dohodli sa na volebnej spolupráci, ale zostali rivalmi.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #Bajnai #Mesterházy