Američania vraj odpočúvali Merkelovú i taliansku vládu

Nemecká vláda v stredu vyjadrila rozhorčenie nad informáciami, podľa ktorých mohli americké spravodajské služby odpočúvať mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej.

23.10.2013 21:17 , aktualizované: 24.10.2013 14:02
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (21)

Tá sa podľa vyhlásenia jej hovorcu Steffena Seiberta spojila s prezidentom USA Barackom Obamom, pričom „dala jasne najavo, že takéto praktiky jednoznačne odmieta“, a požiadala o „bezodkladné a úplné vysvetlenie“. Informácie o možnom odpočúvaní zverejnil ako prvý portál týždenníka Der Spiegel, ktorý predtým priniesol mnohé odhalenia o americkej špionáži pochádzajúce od bývalého spolupracovníka tajných služieb Edwarda Snowdena.

Podľa vyjadrenia hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho prezident Merkelovú ubezpečil, že USA „nesledujú a nebudú sledovať“ jej komunikáciu, odpovedi na otázku, či sa tak nedialo v minulosti, sa však vyhol.

„Medzi blízkymi priateľmi a partnermi, akými sú Nemecká spolková republika a Spojené štáty už celé desaťročia, by takéto sledovanie komunikácie šéfa vlády nemalo existovať… Bolo by to vážnym porušením dôvery,“ uviedol vo vyhlásení Merkelovej hovorca. Kancelárka tiež Obamovi povedala, že zo strany amerických orgánov očakáva zverejnenie rozsahu špionážneho programu ako aj „zodpovedanie otázok, ktoré (nemecká) vláda položila pred niekoľkými mesiacmi“.

Americká tajná služba NSA špehovala tiež taliansku vládu. Tvrdí to americký novinár Glenn Greenwald, ktorý už skôr publikoval údaje od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena o tajnom sledovaní telefonickej a internetovej komunikácie.

„NSA vykonávala veľa špionážnych aktivít ohľadom európskych vlád, vrátane talianskej,“ povedal Greenwald talianskemu týždenníku l'Espresso. Dodal, že údaje o telefonických rozhovoroch a internetovom prevádzky v Taliansku zbierala tiež britská rozviedka, ktorá si vymieňala informácie s NSA.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #USA #Angela Merkelová