So Sarkozym súperí jeho niekdajšia pravá ruka

Zo spojencov sa stávajú rivali. Bývalý francúzsky prezident a jeho vtedajší premiér by sa mohli proti sebe postaviť v straníckych primárkach.

24.10.2013 10:00
sarkozy, fillon, mitterand, francúzsko, voľby Foto: ,
Dvaja bývalí najvplyvnejší francúzski politici na snímke z roku 2011, keď boli pri moci. Vľavo vtedajší prezident Nicolas Sarkozy a vedľa neho niekdajší premiér François Fillon.
debata (1)

Tie rozhodnú o prezidentskom kandidátovi opozičnej pravice. Voľby hlavy štátu sa síce uskutočnia až v roku 2017, ale záujem o ne sa rodí už teraz.

Exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý po vlaňajšej prehre musel prenechať kreslo v Elyzejskom paláci socialistovi Françoisovi Hollandovi, sa zatiaľ vyjadruje zdržanlivo. Hovorí v zmysle, že nevylučuje návrat do politiky, ak si to budú želať mnohí Francúzi, ktorých by sklamalo vládnutie jeho nástupcu vo funkcii. Niekdajší predseda vlády François Fillon, naopak, má jasno v hlave už teraz. Je odhodlaný kandidovať, pričom Sarkozymu odporúča zostať v politickom ústraní.

Lepší ako exprezident?

Fillon je o sebe zjavne presvedčený, že by bol najvhodnejší prezidentský uchádzač konzervatívcov. „Ohľadom víťazstva v roku 2017 som na tom v súčasnosti lepšie ako Sarkozy. Keby som si to nemyslel, tak by som nekandidoval,“ povedal pre týždenník Valeurs actuelles. V narážke na Sarkozyho prehru s Hollandom poznamenal, že návrat po prehre je ťažký.

Expremiér má viacero dôvodov, prečo dáva o sebe vedieť, nazdáva sa Carole Barjonová, politická komentátorka týždenníka Le Nouvel Observateur. „Fillon klesol v rebríčkoch popularity, pričom je presvedčený, že Sarkozy sa nevráti. Prešiel tak do protiútoku namiesto toho, aby žil v tieni zdĺhavého čakania na konečné rozhodnutie exprezidenta,“ povedala vo videorozhovore pre časopis Marianne. Dodala, že Fillon si už teraz chce budovať pozíciu silného konkurenta Hollanda. Vo francúzskych médiách sa objavili reakcie, podľa ktorých Fillon vedie studenú vojnu proti Sarkozymu. Expremiér odmieta také hodnotenie svojich slov, hovorí o súperení myšlienok. Faktom však je, že ich vzťah je ochladený. „Nevideli sa už päť mesiacov,“ poznamenal nedeľník Le Journal Dimanche.

Rozčarovanie kolegov

V radoch pravice sú mnohí sklamaní z Fillonovho postupu. „Povedal nám vlastne, že má nepriateľa, ktorého si vybral vo vlastnom tábore,“ poznamenal pre portál i-Télé Henri Guaino, ktorý Sarkozymu robil poradcu v Elyzejskom paláci.

Ukazuje sa, že Fillonovi nepomáhajú jeho najnovšie poznámky. Skôr mu škodia. Ide nielen o kritiku Sarkozyho, ale aj o úvahu, že v budúcoročných komunálnych voľbách pripustil podporu krajne pravicových kandidátov v druhom kole. „Polovica sympatizantov pravicového Združenia pre ľudové hnutia by v primárkach podporila Sarkozyho. Fillon je na treťom mieste, má 10 percent stúpencov,“ informoval portál TF1 o prieskume agentúry Harris Interactive. Podobne vyznievajú aj ďalšie ankety na túto tému, pričom celkovo sa popularita Fillona vo Francúzsku znížila.

Členovia organizácie s názvom Priatelia Nicolasa Sarkozyho reagujú na prieskumy posmešne. Jeden z nich v narážke na 13-percentný, čiže dvojciferný, úbytok obľúbenosti Fillona použil sarkastické slová: „Jedna guľka v nohe je veľa. S dvomi guľkami človeka padá na kolená,“ denník Le Figaro citoval Pierra Charona, niekdajšieho poradcu Sarkozyho. „Fillon pľuje do polievky,“ pridal sa pravicový poslanec Sébastien Huyghe.

Zbrane tasí v predstihu

Veľa členov Združenia pre ľudové hnutia zároveň Fillonovi vyčíta zlé načasovanie snahy dostať sa do Elyzejského paláca. So zveličením upozorňujú, že prezidentské voľby v roku 2017 sú také vzdialené, ako keby sa mali konať o jedno storočie. Súčasne zdôrazňujú, že pravica sa musí sústrediť na komunálne voľby na jar 2014, nie tasiť zbrane s predstihom štyroch rokov.

Fillon si tiež pohneval straníckych kolegov vetami o období, keď riadil vládu a Sarkozy vykonával prezidentské právomoci. „V roku 2007 (keď Sarkozy vyhral voľby) som ho totálne podporoval, ale nedá sa povedať, že jeho projekt bol úplne mojím. Bol líder, ale veľa vecí by som robil inak. Zvlášť v prípadoch dlhu, deficitu, verejných financií,“ podotkol pre Valeurs actuelles.

Guaino, spomínaný exporadca Sarkozyho, nechápavo krúti hlavou. „Keď niekto zotrvá päť rokov premiérom, ako môže vylievať toľko zatrpknutosti proti tomu, kto ho vymenoval do funkcie? Je to neslušné, ubližuje to našej politickej rodine,“ zdôraznil pre Le Figaro.

Dobrý vzťah medzi Fillonom a Sarkozym zjavne neexistoval už v čase, keď obaja boli pri moci. Naznačujú to v časopise L'Express úryvky z knihy exministra kultúry Frédérica Mitterranda (dielo sa dostáva dnes do predaja). „Je tak zle vychovaný. Je neuveriteľné, že môže byť zle vychovaný,“ tlmočil Fillonov názor na Sarkozyho. Mitterrand napísal, že kritické vyjadrenia zazneli aj z druhej strany. Sarkozy sa mal pozastavovať nad Fillonovou chápavosťou, ktorý si noviny po prečítaní znovu čítal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Francúzsko #Sarkozy #fillon #mitterand