Americké tajné služby odpočúvali 35 svetových lídrov

Jeden z členov americkej vlády dokonca poskytol až 200 telefónnych čísel na 35 vysokých zahraničných politikov.

25.10.2013 07:25
debata (45)

Americké tajné služby odpočúvali mobilnú komunikáciu 35 svetových lídrov, ktorých kontakty im ponúkli nemenovaní predstavitelia vlády a Pentagonu. Uvádza sa to v materiáli, ktorý vo štvrtok zverejnil britský denník Guardian.

Ten čerpá z dokumentov získaných od bývalého spolupracovníka tajných služieb USA Edwarda Snowdena. Z materiálov vyplýva, že agenti americkej Národnej bezpečnostnej služby (NSA) dlhé roky monitorovali komunikáciu z osobných mobilov lídrov mnohých krajín sveta.

Jeden z členov vlády dokonca poskytol až 200 telefónnych čísel na 35 vysokých zahraničných politikov. Podľa dokumentu boli agenti inštruovaní, ako majú získavať informácie, pričom odpočúvanie nebolo ojedinelé, ale išlo o bežnú prax.

Guardian zverejnil informácie krátko po tom, ako sa objavili podozrenia o odpočúvaní mobilu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Biely dom tieto informácie odmietol potvrdiť. Nemci si predvolali amerického veľvyslanca a Merkelová žiadala vysvetlenie priamo od prezidenta USA Baracka Obamu.

Merkelová a Hollande chcú s USA rokovať o nových pravidlách

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande majú rokovať s USA o terajšej afére okolo odposluchov. Dohodli sa na tom po štvrtkovom večernom rokovaní summitu EÚ v Bruseli. Merkelová a Hollande by sa pri bilaterálnych rokovaniach s USA mali pokúsiť dohodnúť pravidlá pre fungovanie tajných služieb, aby k podobným excesom nabudúce nedochádzalo.

Nemecká kancelárka a francúzsky prezident vo vyhlásení vo štvrtok konštatovali, že Európa má naďalej záujem, aby vzťahy s USA zostali založené na vzájomnej dôvere, a preto je potrebné situáciu objasniť. Závery z rokovaní by mali oznámiť na ďalšom summite v decembri.

Merkelová ešte pred rokovaním v Bruseli vyhlásila, že špehovanie medzi priateľmi je neprijateľné.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Angela Merkelová #vláda usa