USA kvôli Snowdenovi varujú zahraničné tajné služby

Spojené štáty varujú zahraničné tajné služby, že niekdajší zamestnanec americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden získal podrobné informácie o ich tajnej spolupráci s USA.

25.10.2013 12:07
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (1)

Informoval o tom denník The Washington Post.

Snowden, ktorý sa skrýva pred americkou justíciou, vyniesol dokumenty o údajnej americkej výzvednej praxi. Niektoré z desiatok tisíc dokumentov, ktoré Snowden získal, sa podľa zdroja citovaného The Washington Post týkajú citlivých sledovacích programov namierených proti americkým rivalom, ako sú Irán, Rusko a Čína.

Ďalšie zase odkazujú na operácie, do ktorých sú zapojené aj krajiny, ktoré verejne nevystupujú ako americkí spojenci. Samotný proces informovania zahraničných predstaviteľov je vraj delikátny. V niektorých prípadoch totiž časť spolupracujúcej vlády môže o spoločnom projekte s Američanmi vedieť, zatiaľ čo druhá, napríklad ministerstvo zahraničia, takéto informácie mať nemusí. Tieto dokumenty, ak zverejnia, môžu operácie podľa citovaného amerického predstaviteľa kompromitovať.

Informovanie tajných služieb sa odohráva v čase, keď sa administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu snaží upokojiť svojich zahraničných partnerov pobúrených správami, že NSA údajne sledovala amerických spojencov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #edward snowden