V Bosne ubudlo po občianskej vojne pol milióna obyvateľov

Bosna a Hercegovina stratila od začiatku občianskej vojny približne pol milióna obyvateľov, uvádzajú to prvé neoficiálne údajne z nedávneho sčítania ľudu.

26.10.2013 09:23
debata (3)

Sú prvé, od krvavého konfliktu z rokov 1992 až 1995. Ako píše web Avaz.ba, štatistici odhadujú počet obyvateľov podľa kontrolných dát zozbieraných v teréne na 3,7 až 3,8 milióna obyvateľov. Podľa predchádzajúceho sčítania ľudu, vykonaného ešte za Juhoslávie v roku 1991, žilo vo vtedajšej zväzovej republike 4,4 milióna ľudí.

Pol milióna obyvateľov, o ktorých Bosna a Hercegovina prišla, tvoria väčšinou ľudia, ktorí už pred zúriacou vojnou utiekli do bezpečnejších krajín. Emigranti vtedy mierili do viacerých štátov Európy, ale aj Ameriky alebo do Austrálie. Len malá časť z nich sa po podpísaní mierovej dohody v americkom Daytone vrátila domov. Počet ľudí, ktorí počas vojny zahynuli, sa iba odhaduje, najčastejšie Bosniaci hovoria o zhruba 100-tisíc mŕtvych civilistov a ozbrojencov.

Predbežné čísla zo sčítania ľudu zodpovedajú údajom, ktoré napokon uvádza celoštátna štatistická agentúra a štatistické úrady dvoch entít tvoriacich Bosnu: moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiky srbskej (RS).

Predbežné údaje, podľa nich žije vo FBaH cez 2,3 milióna obyvateľov a v Republike srbskej okolo 1,3 milióna ľudí, sa síce ešte môžu zmeniť, ale len mierne, tvrdí zdroj zo štatistického úradu. Ďalší dôležitý výstup sčítania, etnické zloženie obyvateľstva, ktoré môže mať vplyv aj na budúcnosť politického usporiadania Bosny, ale zatiaľ nemožno ani odhadovať, píše Avaz.ba.

Prvé oficiálne výsledky sčítania, ktoré sa uskutočnilo v prvej polovici októbra, by mohli byť k dispozícii už koncom mesiaca, spresnil Adnan Jašarević, riaditeľ nadácie Sčítanie 2013. Podľa hovorkyne bosnianskeho štatistického úradu Mirsad Adembegovičovej však akékoľvek čísla, ktoré je možné považovať za oficiálne, zverejní až jej inštitúcia. Orgán má na vydanie prvých predbežných výsledkov tri mesiace od konca sčítania, očakávať sa teda dajú najneskôr v polovici januára.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bosna #sčítanie ľudu