Do Washingtonu smerujú šéfovia nemeckých tajných služieb

Nemecká vláda v sobotu poslala do Spojených štátov delegáciu zloženú so šéfov svojich tajných služieb, ktorí sa svojich amerických kolegov budú pýtať na kauzu okolo údajného odpočúvania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

26.10.2013 10:39
debata (5)

Šéfovia nemeckých zahraničných aj domácich spravodajských agentúr absolvujú rokovania s predstaviteľmi Bieleho domu ako aj kontroverznej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), informuje spravodajský portál britskej stanice BBC. Nemecko spoločne s Francúzskom žiada podpísanie novej dohody o výmene spravodajských informácií s USA, ktorá má zabrániť špehovaniu medzi spojencami.

Kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej NSA odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden, ktorý následne ušiel z USA a napokon dostal azyl v Rusku. Americká vláda podľa prezidenta Baracka Obamu odtajní dokumenty o sledovaní a zriadi výbor, ktorý bude dohliadať na „rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím“. NSA mala odpočúvať milióny bežných Američanov, ale aj obyvateľov iných krajín.

O odpočúvaní Merkelovej telefónu ako prvý informoval tento týždeň portál nemeckého magazínu Der Spiegel. Témou sa vo štvrtok a v piatok intenzívne zaoberali aj lídri Európskej únie na summite v Bruseli.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #odpočúvanie #USA #Angela Merkelová