Merkelovú špehovali ešte predtým, ako sa stala kancelárkou

Odpočúvanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zo strany amerických tajných služieb prebiehalo ešte predtým, ako sa v roku 2005 prvýkrát stala kancelárkou.

27.10.2013 11:25
Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (3)

Tvrdí to nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa pritom odvoláva na tajné dokumenty americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Merkelovej telefónne číslo figuruje na jej „špehovacom zozname“ od roku 2002 a bolo na ňom stále aj v roku 2013.

Kancelárkou sa pritom stala až v roku 2005. Der Spiegel však zároveň uvádza, že z dokumentov nie je jasné, prečo bola politička terčom záujmu NSA, ani to, čo konkrétne o nej zisťovali. Berlín v stredu reagoval rozhorčene na informácie, podľa ktorých mohli americké spravodajské služby odpočúvať Merkelovej telefón. Kancelárka sa spojila aj s prezidentom USA Barackom Obamom, pričom požiadala o „bezodkladné a úplné vysvetlenie“.

Informácie o možnom odpočúvaní zverejnil ako prvý portál týždenníka Der Spiegel, ktorý predtým priniesol mnohé odhalenia o americkej špionáži pochádzajúce od bývalého spolupracovníka tajných služieb Edwarda Snowdena. Ten po zverejnení tajných dokumentov NSA ušiel do Ruska, kde mu poskytli azyl.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Angela Merkelová