Maďari v Rumunsku manifestovali za autonómiu

Desaťtisíce ľudí v nedeľu na niekoľkých miestach v Maďarsku a Rumunsku demonštrovali za autonómiu 1,2 milióna Maďarov, ktorí žijú v Rumunsku. Informovala o tom agentúra DPA.

27.10.2013 14:51
debata (380)

Hlavná akcia sa udiala v rumunskom Sedmohradsku, kde manifestačný pochod usporiadal vládny Demokratický zväz Maďarov v Rumunsku (UDMR) spolu s menšími radikálnymi skupinami. DPA uviedla, že sa na sprievode zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí. V Maďarsku sa demonštrácie konali v Budapešti a ďalších mestách. Podporili ju nielen priaznivci súčasnej maďarskej konzervatívnej vlády premiéra Viktora Orbána, ale aj ľavicovej a liberálnej opozície.

Otázka rumunských Maďarov sa v minulosti opakovane stala zdrojom napätia medzi Bukurešťou a Budapešťou. Naposledy to bol napríklad problém stredorumunského Sikulska, ktoré je jednou z historických oblastí krajiny, kde žijú prevažne etnickí Maďari, takzvaní Sikulovia. V 50. rokoch Sikulsko získalo v rámci Rumunska autonómiu, po niekoľkých rokoch však bola po správnej reforme zrušená. Po páde komunizmu sa sikulskí Maďari opakovane snažili autonómiu bez úspechu obnoviť.

Sporný je aj maďarský zákon, ten etnickým Maďarom žijúcim v zahraničí umožňuje získať maďarský pas v zjednodušenom konaní na základe pôvodu a znalosti maďarčiny. Tento zákon kritizovalo napríklad aj Slovensko, ktoré prijalo odvetný právny predpis. Odhaduje sa, že mimo Maďarska s desiatimi miliónmi obyvateľov žije v zahraničí približne päť miliónov Maďarov. Najviac ich žije v západnej a v centrálnej časti Rumunska, juhu Slovenska a v srbskej Vojvodine.

380 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rumunsko #autonómia