Klamal Obama Merkelovej?

Neodpočúvame vás a nebudeme odpočúvať, ubezpečil šéf Bieleho domu nemeckú kancelárku. Barack Obama navyše Angelu Merkelovú minulú stredu presviedčal, že on osobne o tom, že americké tajné služby "napichli" jej mobil, nevedel. Zo včerajšieho odhalenia nemeckých médií však vyplýva opak.

28.10.2013 09:46
NSA Surveillance Foto: ,
Na demonštrácii vo Washingtone bol jeden účastník v maske Obamu - špióna, vybaveného kamerou a mikrofónom.
debata (36)

Škandál nadobúda stále obludnejšie rozmery. Ukazuje sa, že Merkelovú Američania špehovali viac ako desať rokov, z toho takmer tri roky s Obamovým vedomím.

Obraz súčasného šéfa Bieleho domu bol už od polovice minulého týždňa v očiach nemeckých spojencov vážne poškodený. Snažil sa ho napraviť tým, že namiesto plnej viny priznal radšej vlastnú nekompetentnosť. Sledovací program vraj zdedil po svojom predchodcovi bez toho, aby o ňom vedel. Keď mu Merkelová rozhorčene telefonovala, Obama sa jej ospravedlnil, zistil denník Frankfurter Allgemeine Zeitung z nemenovaného dobre informovaného zdroja Biely dom ani úrad kancelárky obsah dôverného rozhovoru nechceli komentovať. „Prezident Obama jej povedal, že keby to vedel, tak by to zastavil,“ uviedol v sobotu internetový portál Frankfurter Allgemeine Zeitung.

To, že Merkelovú začali Američania odpočúvať ešte za prezidenta Georgea Busha, potvrdil v sobotu aj magazín Spiegel, ktorý minulý týždeň ako prvý prišiel s výbušným odhalením. Merkelovej telefónne číslo figurovalo na špehovacom zozname americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) už od roku 2002, čiže v čase, keď bola ešte len šéfkou Kresťanskodemo­kratickej únie a do získania kancelárskeho kresla jej chýbali tri roky. Spiegel to uvádza na základe tajných dokumentov NSA, ktoré do cudziny vyniesol jej bývalý analytik Edward Snowden. Ten sa pred trestným stíhaním zo strany USA skrýva v Rusku, kde dostal azyl. Z rovnakého materiálu vyplýva, že kancelárka bola na spomínanom zozname pod označením „GE Chancellor Merkel“ ešte aj tento rok, bezprostredne pred júnovou návštevou Obamu v Berlíne.

Hlásenia do Bieleho domu

Olej do ohňa včera prilial svojím odhalením nedeľník Bild am Sonntag. Podľa neho Obamu o „napichnutí“ Merkelovej mobilu informoval už v roku 2010 osobne riaditeľ NSA Keith Alexander. Prezident „nielenže nezastavil operáciu, ale nariadil, aby sa v nej pokračovalo,“ cituje nedeľník vysokopostaveného predstaviteľa NSA. Biely dom si neskôr od výzvedných služieb objednal detailný spis o kancelárke.

Obama podľa anonymného zdroja Bildu nedôveroval Merkelovej a chcel o nej všetko vedieť. „Následne NSA zintenzívnila dohľad nad Merkelovou a sledovala všetky hovory z jej mobilného telefónu, ktorý používala na komunikáciu so straníckymi kolegami,“ povedal novinám zdroj z NSA. Podľa Bildu o záujme Obamu o informácie týkajúce sa Merkelovej svedčí fakt, že hlásenia NSA nesmerovali ako obyčajne do centrály bezpečnostnej agentúry vo Fort Meade, v štáte Maryland, ale priamo do Bieleho domu.

Berlín, Praha, Paríž…

Berlín cez víkend pobúrila aj ďalšia informácia, ktorú získal Spiegel. Podľa nej si americké rozviedky NSA a CIA udržiavali v Berlíne a vo Frankfurte nad Mohanom spoločné špionážne pracoviská. V Európe ich mali podľa zoznamu z roku 2010 devätnásť, okrem iného v Prahe, Paríži, Madride, Ríme či Ženeve a vo svete celkovo osemdesiat.

Podľa tajných dokumentov, ktoré má Spiegel k dispozícii, mala americká špeciálna služba na zber údajov (SCS) svoje legálne nenahlásené špionážne pracovisko aj priamo na veľvyslanectve USA v nemeckej metropole. Agenti NSA a CIA odtiaľ pomocou výkonných moderných antén sledovali komunikáciu berlínskych vládnych inštitúcií. V prísne tajnom internom dokumente spoločnej služby sa uvádza, že ak by sa prišlo na to, že americké ambasády slúžia ako odpočúvacie stanice, mohlo by to spôsobiť „ťažké škody“ vzťahom USA s cudzími vládami.

Je to trestné

Varovanie amerických tajných služieb zjavne nepreháňalo. Berlín tento týždeň vysiela do USA delegáciu vysokopostavených predstaviteľov tajných služieb, ktorí od kolegov budú žiadať nielen podrobné vysvetlenie, ale aj záruky, že sa špionážne aktivity proti spojencom nebudú opakovať. Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich dokonca pohrozil trestným stíhaním zodpovedných. „Ak Američania odpočúvali telefóny v Nemecku, porušili na území spolkovej republiky nemecké zákony, čo je neprijateľné porušenie suverenity,“ cituje ho portál Bildu. „Špehovanie je trestný čin, preto vinníci musia niesť zodpovednosť,“ do­dal.

Americká vláda musí čeliť protestom aj doma. Vo Washingtone sa v sobotu konala doteraz najväčšia demonštrácia proti masovému sledovacímu programu NSA. Na zhromaždenie s názvom Prestaňte nás sledovať! prišlo niekoľko tisíc ľudí. Demonštranti niesli okrem iného transparenty s nápisom Yes, We Scan (Áno, prehliadame), čo je ironický odkaz na volebné heslo prezidenta Obamu Yes, We Can (Áno, môžeme).

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Angela Merkelová