Havária pri Zakázanom meste v Pekingu si vyžiadala päť obetí

Pri pondelkovom incidente na pekinskom námestí Nebeského pokoja podľa novej bilancie zahynulo päť ľudí a 38 ich utrpelo zranenia. Po náraze sa tam vznietilo auto. Informovala o tom agentúra AFP. Pôvodne sa hovorilo o troch mŕtvych a asi desiatke ranených.

28.10.2013 10:24 , aktualizované: 12:52
peking, smog, čína, námestie Foto:
Námestie nebeského pokoja s pohľadom na vstupnú bránu do Zakázaného mesta.
debata

Športový automobil vyšiel na severnom konci námestia z cesty, preletel cez bariéry a po náraze sa vznietil. Strhol tiež niekoľko chodcov.

Podľa čínskych vládnych zdrojov prišli o život traja ľudia, ktorí boli v aute, a dvaja turisti – Filipínka a Číňan. Medzi ranenými sú tiež cudzinci – traja z Filipín a jeden z Japonska.

Na otázku, či mohlo ísť o teroristickú akciu, hovorca ministerstva zahraničia odpovedala, že nepozná detaily. Vláda usporiadala stretnutie s vedením Pekingu a rozhodla o urýchlenom vyšetrení incidentu. Nehoda sa stala pred vchodom do bývalého cisárskeho paláca známeho ako Zakázané mesto a tesne pri mieste, kde visí portrét zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce – tunga.

Podľa agentúry Reuters sa na námestí, kde v roku 1989 demonštrovali desaťtisíce ľudí za demokratické reformy, zišli sanitky a hasičské autá a policajti cestu krátko uzavreli a evakuovali námestie. Následky nehody rýchlo odstránili a tím stanice BBC prechádzajúci okolo už nevidel nič nezvyklého.

Niektorí používatelia čínskych sociálnych sietí poukazujú na to, že incident spochybnil tvrdenie, že námestie patrí k najlepšie stráženým miestam v krajine.

Sociálne siete v krajine zverejnili zábery horiaceho vraku blízko vstupu do Zakázaného mesta a zhromaždeného davu ľudí, viaceré z nich však stiahli už v priebehu niekoľkých minút. Polícia tiež priamo v uliciach vymazala fotografie dvom reportérom tlačovej agentúry AFP, zatiaľ čo sa na internete začali objavovať špekulácie, že nemuselo ísť o nehodu.

Námestie nebeského pokoja, ktoré bolo v roku 1989 dejiskom potlačených prodemokratických protestov, podlieha prísnemu bezpečnostnému režimu, čo zodpovedá jeho významu ako symbolu štátnej moci. Priestranstvo totiž lemujú sídla významných štátnych orgánov a inštitúcií ako aj mauzóleum zakladateľa Čínskej ľudovej republiky Maa Ce-tunga. Zakázané mesto, ktoré bývalo sídlom čínskych cisárov, navštevuje ročne okolo 14 miliónov ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peknig #Námesie nebeského pokoja #Zakázané mesto