S výsledkom, ktorý máme, musí ANO rokovať

Eufória aj záväzok. Takto opísal pre Pravdu líder ANO na južnej Morave Martin Stropnický výsledok hnutia v parlamentných voľbách.

28.10.2013 11:00
martin stropnický Foto:
Martin Stropnický označuje volebný zisk sociálnej demokracie za Pyrrhovo víťazstvo. O Babišovom hnutí, za ktoré kandidoval, naopak, hovorí, že má jednoznačne dôvod na eufóriu.
debata (5)

„Bolo by hlúpe teraz hovoriť o nejakých ultimátach,“ odpovedá bývalý herec a diplomat na otázku, s kým si vie predstaviť vládu. Stropnický tvrdí, že Andrejovi Babišovi dôveruje a neverí, že by miliardár slovenského pôvodu v minulom režime spolupracoval s komunistickou tajnou službou.

Cestou na tento rozhovor som natrafil aj na pána, ktorý sa priznal, že volil ANO. Zaujímalo ho, či pôjdete do vlády. Takže?
Čo vám povedal?

Povedal, že by ste sa mali podieľať na vláde, lebo vás volil ako hnutie, ktoré má niečo zmeniť, a tak máte prebrať zodpovednosť.
Je to pre mňa istý dôležitý ukazovateľ. Samozrejme, veľmi skoro budeme musieť riešiť vážnu dilemu. Teda to, na čo sa pýtate. Nie je na nás, aby sme niekoho oslovovali. Prvý krok musí vychádzať od prezidenta, poveriť nejakého dezignovaného premiéra a ten začne rokovať. Povedal, že to urobí až po ustanovujúcej schôdzi Poslaneckej snemovne. Bude to koncom novembra. Budeme mať teda pomerne dlhé medziobdobie.

Je to dobre?
Hlava štátu sa s tým evidentne neponáhľa. Znamená to aj to, že kabinet Jiřího Rusnoka bude ešte relatívne dlho vládnuť. Rokovania sa začnú až koncom novembra a nebudú asi práve jednoduché. Potom sú Vianoce a čas rýchlo poletí. Myslím si, že to nie je úplne ideálne. Prezident deklaroval, že poverí predstaviteľa víťaznej strany. Otázka je, či to bude predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, alebo prvý podpredseda Michal Hašek.

Alebo niekto iný.
Alebo niekto iný. Veľmi jemne povedané, pozíciu Sobotku výsledok ČSSD asi neposilnil. Môže sa stať, že uvidíme nejaké drobné prekvapenie. Čo sa týka nás, úprimne povedané, len veľmi ťažko sa môžeme hrnúť do nejakej aliancie s niekým, kto má v programe napríklad zvyšovanie daní. To je zásadné. Sú to populistické, ľavicové, kontraproduktívne sľuby. Pokiaľ nás však požiadajú, aby sme rokovali, s výsledkom, ktorý sme získali, je to naša povinnosť. Naozaj však nemôžem predvídať, ako sa tieto vyjednávania môžu skončiť.

Naznačili ste však, že rýchlosť politického vývoja nie je ideálna. Nemali by ho zobrať politické strany vrátane ANO viac do rúk? Nielen čakať na to, čo bude robiť prezident.
Predpokladám, že nebudeme čakať na prezidenta s prvými kontaktmi. Nepotrebujeme, aby nám to hlava štátu dovolila, alebo nie. Uvidíme však, že aj keď sa niekto na niečom dohodne, nakoľko sa tým pochváli. Mohlo by to totiž napríklad v prípade sociálnej demokracie ovplyvniť to, koho prezident nakoniec poverí skladaním vlády. Nechcem sa vykrúcať, ale situácia sa naozaj len veľmi ťažko odhaduje. Podľa mňa by si však naše hnutie malo trocha dopriať, že sa nebude v tomto momente trápiť tým, aká zložitá situácia môže nastať. Možno by sme si mohli dožičiť pár hodín eufórie.

Situácia môže byť komplikovaná, ale máte nejaký osobný názor na to, s kým by ste si vedeli prípadné vládnutie predstaviť?
Skutočne je to ešte príliš čerstvé. Rád by som sa po dlhom čase vyspal aspoň šesť hodín. Potom vám zavolám. Ale teraz vážne. Neviem v tejto chvíli odhadnúť, čo urobí s ČSSD jej výsledok. Je to pre ňu úplne Pyrrhovo víťazstvo. Má tak o desať percent menej ako očakávala. Možno by nestranný pozorovateľ povedal, že na základe toho budú v rokovaniach pomerne ústretoví.

Nie je pre ANO veľmi dobrý výsledok až nepríjemný? S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť.
Povedali ste to úplne presne. Nachádzame sa v istej a zaslúženej eufórii. Je v to však aj pocit obrovského záväzku. Netvrdím, že by sme to tak necítili, keby sme mali osem percent. Volebný výsledok je vždy záväzok. Ale v našom prípade je to už o tom, že sa môžeme podieľať na spravovaní krajiny. Obávam sa však, že podmienky našich partnerov môžu byť i neakceptovateľné. Nechcem tu však hovoriť o nejakých ultimátach, niekomu ich odkazovať. Bola by to hlúposť.

Veríte Andrejovi Babišovi? Je možné, že pracoval pre komunistickú tajnú službu.
Celú túto aféru považujem za vykonštruovanú. Môžu za to naši konkurenti. Videli sme podobnú situáciu v prípade prezidentských volieb a Karla Schwarzenberga, ktorého pomaly spájali s nacizmom. Sú to somariny. Nie som prívrženec Schwarzenberga, ale takéto niečo musíme odmietnuť.

Je to aj Babišov prípad?
Ide to ako cez kopirák. Babiš sa sám obrátil na súd na Slovensku. Takmer pred dvoma rokmi. Rok a pol čakal na to, aby mohol vystúpiť. A potom sa to naraz všetko rozbehne s finišujúcou predvolebnou kampaňou. Nikto ma nepresvedčí o tom, že sa tie údajne usvedčujúce materiály objavili len tak. Naozaj nemám dôvod pochybovať o tom, že nám Babiš hovorí pravdu. Verím, že súd ho očistí. S Babišom som sa ohľadne hnutia ANO stretával päť či šesť mesiacov. Na začiatku som bol opatrný. Nikdy som nebol v žiadnej strane.

Tak prečo práve teraz?
Niesol som kožu na trh. V 56 rokoch. Nikto na mňa nevedel nič nájsť, tak si začali vymýšľať ako je môj syn, ktorý je v Strane zelených, voči mne v opozícii. Bolo to už úbohé. Po viacerých stretnutiach s Babišom zo mňa postupne spadli pochybnosti. Niekedy pred prázdninami som sa úplne slobodne rozhodol. Samozrejme, človek, ktorý vybuduje takéto impérium, nie je žiadny introvert. Musí mať aj široké lakte. Lenže v našej krajine máme zavedenú hru, ako riadiť štát. Je to prepracovaný systém banditizmu. S nejakým idealistom sa vám ho nepodarí zmeniť. Potrebujete na to človeka, ktorý ide za svojím cieľom. Šanca na to, že by sa s Babišom súčasný systém dal zmeniť, sa mi javila ako reálnejšia.

Miliardárovi vyšla politická investícia

Spočiatku mu veril málokto, ale nakoniec dokázal, že v predtuche sa nezmýlil. Andrej Babiš, miliardár s českým občianstvom, ktorý pochádza zo Slovenska, sa stal so svojím hnutím Akcia nespokojných občanov (ANO) politickým skokanom. Ešte žiadnej zo strán krátko od ich vzniku sa v Česku nepodarilo tak výrazne bodovať v parlamentných voľbách. Približne po roku fungovania sa ANO vyšplhalo nad 18 percent voličských hlasov.

Babiš viedol masívnu kampaň, do ktorej z vlastného účtu nalial 30 miliónov českých korún (a neboli to všetky financie, čo použilo hnutie). „Uspel vďaka svojej osobe, osobnostiam, čo ho obklopujú, a peniazom, za ktoré si mohol dovoliť obrovskú reklamnú kampaň,“ podotkol pre Pravdu politológ Jiří Pehe.

ANO reprezentoval nielen jeho líder, ktorý zbohatol v potravinárskom a chemickom priemysle, ale aj viacero známych tvárí. Napríklad Pavel Telička, ktorý bol hlavný vyjednávač o vstupe Česka do EÚ, a herec a diplomat Martin Stropnický. Vznikol tím, ktorý sa mohol stať sympatickým ľavicovým aj pravicovým voličom, ktorí už stratili chuť hlasovať za takzvané tradičné strany. Babišovci zjavne mnohých zlákali na sľub o boji proti korupcii (vrátane dojmu z lídra ANO, že je už taký bohatý, že do politiky išiel z presvedčenia, a nie, aby nezákonne zarobil).

Ľavicoví aj pravicoví politici, ktorí majú už roky skúseností, obviňovali Babišovo hnutie, že mu chýba celistvosť, že je slabo predvídateľné, ba aj veštili rýchly polčas rozpadu. Pehe vidí riziká, že ANO si osvojí takéto scenáre vývoja. „Hnutie stojí na jednom človeku, ktorý ho financuje. ANO chýbajú demokratické štruktúry rozhodovania. Po tom, čo sa z neho mnohí teraz dostali do Poslaneckej snemovne, môže sa stať, že sa odpútajú od mecenáša a začnú riešiť nejaké osobné záujmy,“ poznamenal politológ.

Pehe poukázal na to, aký bol osud Vecí verejných, ktoré sa dostali do parlamentu v minulých voľbách. „Vernosť k strane sa riešila podplácaním poslancom,“ pripomenul. Nazdáva sa, že Babiša čakajú podobne ťažké chvíle s lojalitou. „Vieme veľmi málo o mnohých nových poslancoch za ANO. Netušíme, prečo išli do politiky, do akej miery zostanú verní svojmu lídrovi,“ uzavrel Pehe. (čap)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Andrej Babiš #ANO #martin stropnický