NSA sledovala v Španielsku 60 miliónov hovorov mesačne

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) sledovala v Španielsku 60 miliónov telefonických hovorov mesačne. Vyplýva to z dokumentov vynesených niekdajším zamestnancom NSA Edwardom Snowdenom, napísal v pondelok španielsky denník El Mundo.

28.10.2013 11:01
prism, NSA, Snowden, CIA, Rusko, USA, FBI Foto: ,
Aktivisti požadujúci, aby vláda USA dala ruky preč od Edwarda Snowdena.
debata (7)

Ak sú údaje o špionážnych aktivitách pravdivé, štatisticky to znamená, že každý obyvateľ štyridsaťšesťmi­liónového Španielska sa každý mesiac aspoň raz dostal do hľadáčika NSA. Španielska vláda tvrdí, že o sledovaní hovorov nevedela.

NSA podľa denníka El Mundo len v rozmedzí od 10. decembra 2012 do 8. januára tohto roka sledovala 60,5 milióna telefónnych spojení. Cieľom spravodajskej akcie vraj zrejme nebol odposluch, ale zber dát o dĺžke hovoru a miesta odkiaľ sa uskutočnil.

Denník tvrdí, že získal prístup k dokumentom vynesených Snowdenom vďaka dohode s americkým novinárom Glennom Greenwaldom, ktorý žije v Brazílii. Práve Greenwald už skôr publikoval údaje od Snowdena o tajnom sledovaní telefonickej a internetovej komunikácie.

Škandál v Španielsku sa dostal na verejnosť po tom, čo sa Madrid v piatok nepripojil k Nemecku, ktoré vyzvalo členské štáty Európskej únie, aby sa pokúsili so Spojenými štátmi dosiahnuť dohodu o nesledovaní. O dosiahnutie takýchto záruk sa teraz snaží Berlín s Parížom. Španielsky premiér Mariano Rajoy nemeckú iniciatívu neodmietol, dodal ale, že jeho krajina chce získať najskôr ďalšie informácie o tejto afére.

V posledných dňoch vyplávalo na povrch, že údajný americký špionážny program bol zameraný aj na mnoho štátnych predstaviteľov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Španielsko #sledovanie #odpočúvanie #NSA #USA #edward snowden