Erdogan a Abe slávnostne otvoria tunel popod Bospor

Turecko v utorok oficiálne otvorí prvý podmorský železničný tunel popod Bosporskú úžinu, čím sa spojí európska časť Istanbulu s ázijskou.

29.10.2013 07:20
debata

Takmer 14 kilometrov dlhý tunel bude prvou dokončenou veľkou stavbou spomedzi viacerých ambicióznych plánov predstavených vládou premiéra Recepa Erdogana. Tunel je súčasťou niekoľkomiliar­dového megaprojektu s názvom Marmaray a vedie takmer 1,5 kilometra pod vodnou hladinou. Vyriešiť by mal dopravnú situáciu v husto zaľudnenom, viac ako 15-miliónovom meste, ktorého dva fungujúce mosty cez Bospor nápor ľudí nezvládajú.

Ešte v auguste tunel vyskúšal aj samotný Erdogan, ktorý bol cestujúcim prvého vlaku, ktorý cez nový tunel prešiel. Ako sa vyjadril, „tunel bol vo výstavbe 150 rokov a spojením Londýna s Pekingom nebude slúžiť iba Istanbulu a Turkom“. Odkázal tak na slová sultána Osmanskej ríše Abdülmecida I., ktorý však v polovici 19. storočia nemal dostatok zdrojov ani technológie na naplnenie svojho plánu. Zmenil to až Erdogan, bývalý starosta Istanbulu. Jeho ambiciózne plány však boli jednou z príčin júnových protivládnych protestov, ktorých účastníci poukazovali na plytvanie verejnými prostriedkami a vysťahovávani­e ľudí.

Tunel po mnohých zdržaniach a problémoch oficiálne otvoria na 90. výročie vzniku modernej Tureckej republiky. Prísť by mal aj japonský premiér Šinzó Abe, keďže Bank of Japan bola hlavným sponzorov projektu. Na projekt prispela v prepočte až 735 miliónmi eur z celkového odhadovaného rozpočtu na úrovni troch miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #tunel #Turecko #Bospor #Recep Tayyip Erdogan