Rebeli z ČSSD ustúpili, vyjednávací tím sa rozpadol

Podpredsedovia Českej strany sociálne demokratickej (ČSSD) Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek v utorok odstúpili z funkcií členov vyjednávacieho tímu, ktorý mal s ostatnými stranami rokovať o budúcej vládnej koalície.

29.10.2013 14:01 , aktualizované: 20:23
Sobotka Foto: ,
Český šéf socialistov Bohuslav Sobotka sa na pondelkových oslavách vzniku Československa na Pražskom hrade nezúčastnil. Zostal pri svojich priaznivcoch, ktorí mu počas rozkolu v ČSSD vyjadrili podporu.
debata (3)

Informuje o tom portál Lidovky.cz, ktorému to potvrdili zdroje z prostredia českých sociálnych demokratov. Vyjednávací tím sa tak definitívne rozpadol a miestne médiá hovoria o predbežnom „zažehnaní straníckej vzbury“.

Vytvorenie tímu vnímali politológovia ako snahu o odstavenie predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Toho ešte cez víkend krátko po skončení volieb predsedníctvo vyzvalo na odstúpenie, on to ale rázne odmietol. O prípadnom novom predsedovi alebo zotrvaní Sobotku na poste lídra sa rozhodne na zasadnutí predsedníctva naplánovanom na 10. novembra.

Českí ľudovci a ANO si pre rokovania o vláde vybrali Sobotku

Českí kresťanskí demokrati (KDU-ČSL) a hnutie ANO počas dňa vyhlásili, že majú rokovať s predsedom sociálnej demokracie Bohuslavom Sobotkom, s rokovacím tímom ČSSD pod vedenim Michala Haška sa zatiaľ nestretnú.

Vyplýva to z vyjadrení predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a prvej podpredsedníčka babišovcov Věry Jourovej. Ľudovci a ANO si naplánovali v štvrtok spoločné stretnutie. Informuje o tom portál Českej televízie.

Bělobrádek by sa so šéfom sociálnej demokracie chcel zísť ešte pred štvrtkovým rokovaním s hnutím ANO. „Zatiaľ hľadáme termín pre spoločnú schôdzku,“ uviedol s tým, že rokovací tím ČSSD sa na ľudovcov ešte neobrátil. S Haškom sa údajne stretol iba na pondelkovej recepcii, ktorú Pražský hrad usporiadal k oslavám 28. októbra vzniku Československa.

Víťazná sociálna demokracia sa vzápätí po voľbách ocitla vo vnútornej kríze, keď predsedníctvo vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby pre nízky volebný výsledok rezignoval. Rovnakú požiadavku vzniesol aj prezident Miloš Zeman. Sobotka rezignovať odmietol, bol ale odvolaný z vyjednávacieho tímu socialistov, ktorý teraz vedie jeho vnútrostranícky rival a štatutárny podpredseda Michal Hašek. Sobotka oznámil, že paralelne povedie vlastné rokovania.

Z vyjadrenia podpredsedu KDU-ČSL Mariána Jurečku vyplýva, že ľudovci o sile Haškovho vyjednávacieho tímu pochybujú. „Rokovací tím žiadne rozhovory so sociálnou demokraciou dohodnuté nemá,“ potvrdil Bělobrádkove slová. „Neviem si predstaviť, že by sme začali rokovať s tímom strany, ktorá má stále predsedu, ale členom vyjednávacieho tímu nie je. Takto nemožno rokovať o vláde na najbližšie štyri roky.“

Michal Hašek pritom v pondelok uviedol, že Bělobrádka už požiadal o schôdzku, rovnako tak aj šéfa hnutia ANO Andreja Babiša. Ani jeho strana však o schôdzke s Haškom nehovorí, rokovať vraj bude so Sobotkom. „Pokiaľ viem, tento týždeň sa majú uskutočniť rokovania s KDU-ČSL, sociálnou demokraciou a s pánom Okamurom. Zo sociálnej demokracie rokujeme s legitímnym predsedom,“ uviedla podpredsedníčka hnutia ÁNO Věra Jourová.

Povolebná aritmetika dáva práve sociálnej demokracii, ľudovcom a Babišovmu ANO šancu na vytvorenie silnej snemovnej väčšiny 111 hlasov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #Sobotka #Babiš #ANO #KDU-ČSL