Smršť na severozápade Európy si vyžiadala najmenej 16 mŕtvych

Mohutná veterná smršť, ktorá sa prehnala cez západnú a severnú Európu, aj v utorok uvrhla dopravu v Nemecku, Dánsku či Švédsku do chaosu.

29.10.2013 21:53
británia, búrka, hurikán Foto: ,
Obyvateľka mestečka Dawlish v južnej časti Anglicka venčí v pondelok po búrke svojho psa.
debata

Prevádzka na železnici na severe Nemecka sa podľa úradov vráti do pôvodného stavu najskôr v stredu , vlaky nejazdili ani v Dánsku. V Pobaltí aj v Škandinávii zostali státisíce ľudí bez elektrického prúdu . Celkovo si živel v Európe vyžiadal najmenej 16 mŕtvych .

V Nemecku v súvislosti s víchrom zahynulo od nedele najmenej sedem ľudí. Bilancia obetí tu ale bude zrejme vyššia, polícia totiž pri dvoch dopravných nehodách nevylúčila, že na nich malo podiel zlé počasie. Štyroch mŕtvych hlási Británia, kde úrady stále hľadajú 14-ročného chlapca, ktorého strhla do rozbúreného mora vlna. Dvaja ľudia zomreli v Dánsku a Belgicku, po jednom v Holandsku a Francúzsku.

Cestujúci na železnici na severe Nemecka museli aj v utorok kvôli orkánu počítať s rušením mnohých spojov a s meškaniami. Uzatvorili napríklad trať medzi Hamburgom a Kielom. Viacero vlakov nevyšlo ani medzi Kielu a Flensburgu alebo Neumünsteru a Flensburgu. V Hamburgu nevyšlo tiež niekoľko vlakov mestskej dráhy.

Štátny prevádzkovateľ železnice Deutsche Bahn očakáva, že cestujúci sa vlakom z Hamburgu do Kielu, Flensburgu či v smere do Dánska odvezú najskôr v stredu. Pre Deutsche Bahn a ďalších železničných dopravcov by smršť mohla znamenať vysoké náklady na kompenzácie pre cestujúcich.

V Dolnom Sasku, Brémach a Severnom Porýní-Vestfálsku jazdili regionálne vlaky s obmedzením, pretože niektoré trate zostali neprejazdné. V niektorých prípadoch nebolo možné nasadiť ani náhradnú autobusovú dopravu, pre nezjazdné cesty. V spolkovej krajine Šlezvicko – Holštajnsko neotvorili množstvo škôl. Vyučovanie odpadlo napríklad na všetkých štátnych školách vo Flensburgu, vrátane tamojšej univerzity.

Úrady zatiaľ neuviedli výšku škody. Nemecká meteorologická služba DWD ale intenzitu súčasnej búrky prirovnala k ničivým orkánom Kyrill v roku 2007 a ​​Lothar v roku 1999. Miestne poisťovne v Šlezvicku-Holteštajnsku odhadujú, že živel zničil majetok za desiatky miliónov eur.

Železničná doprava bola ochromená v častiach Dánska, kde si orkán okrem dvoch životov vyžiadal vyše 70 zranených. Pre stromy popadané na koľajniciach boli obmedzené regionálne aj diaľkové spoje. Najdôležitejšie železničné koridory sa však uvoľnili už v pondelok večer, čo platí aj o Øresundskom moste medzi medzi Kodaňou a švédskym Malmö. Vo Švédsku sa ocitlo 80-tisíc domácností bez elektriny, najviac postihnutý bol južný kraj Skanie.

Mestá pobaltských štátov boli bez prúdu

Bez elektriny sú podľa DPA tiež státisíce ľudí v pobaltských štátoch. Len v Lotyšsku sa podľa miestneho národného distribútora elektriny muselo bez prúdu obísť okolo 100-tisíc domácností. Najhoršie postihnuté sú mestá Ventspils, Kuldiga a Talsi, uviedol denník Diena na svojom webe. Z lotyšskej metropoly Rigy ráno neodleteli spoje do Kodane.

V Estónsku je kvôli poškodeným rozvodom bez prúdu až 60-tisíc domácností, informoval miestny rozhlas. Najrozsiahlejšie škody zaznamenali v pobrežných oblastiach okolo mesta Pärnu.

Búrka postihla aj tri oblasti na severozápade Ruska, kde podľa serveru Newsru.com zostali bez elektriny stovky obcí s 22-tisíc obyvateľmi. Petrohradu sa však vďaka uzavretiu hrádzí podarilo vyvarovať 310-tej povodni v histórii mesta, aj keď hladina rieky Nevy stúpla takmer o poldruha metra. Živel čiastočne narušil štafetu s olympijským ohňom v ruskej enkláve pri Kaliningrade na západe krajiny. Loď s pochodňou nemohla vyplávať z prístavu Baltijsk. Pred zimnou olympiádou v Soči teraz oheň putuje po Rusku.

Ničivá búrka zasiahla v pondelok najskôr Britániu, severné Francúzsko, Holandsko a Belgicko. Aj v týchto krajinách zrušili početné vlakové spoje a státisíce domácností sa ocitlo bez prúdu. V Británii podľa BBC zostalo bez energií 625-tisíc domácností. Búrka pri ceste cez kontinent získala viacero mien. Briti o nej informujú ako o Svätojudskej, zatiaľ čo Nemci jej dali meno Christian a Švédi Simone.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #búrka #Európa #orkán