USA: Európanov sme nesledovali my, ale ich vlastné tajné služby

Záznamy o telefonických hovoroch miliónov Európanov nezbierala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), ako o tom informovali nemecké médiá, ale samotné tajné služby v týchto európskych krajinách.

30.10.2013 12:58
NSA, Národná bezpečnostná agentúra, USA Foto: ,
Archívna snímka budovy Národnej bezpečnostnej agentúry
debata (33)

V stredu o tom s odvolaním sa na predstaviteľov americkej administratívy píše americký denník The Wall Street Journal (WSJ). Európske spravodajské agentúry dáta následne poskytli NSA s cieľom „chrániť záujmy USA“.

„To, že diabolská NSA a zlomyseľné Spojené štáty boli jedinými v tomto hrubom porušovaní medzinárodných noriem, je rozprávka pre deti,“ cituje WSJ Jamesa Lewisa, bývalého člena americkej administratívy v súčasnosti pôsobiaceho ako experta na informačné technológie. Podobne sa vyjadril aj šéf NSA Keith Alexander, ktorý škandál v utorok večer vysvetľoval členom Kongresu. Dáta podľa neho nezbierala jeho agentúra, ale spojenci Severoatlantickej aliancie. V Kongrese vystúpil aj šéf úradu na kontrolu amerických spravodajských služieb James Clapper. Ten sa bránil aj tvrdením, že je dôležité „poznať úmysly našich partnerov“. Reagoval tým na správy, podľa ktorých NSA odpočúvala nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Do Washingtonu v stredu pricestovala delegácia zložená z predstaviteľov nemeckých tajných služieb, ktorá bude v Bielom dome rokovať so svojimi americkými kolegami o škandále okolo údajného odpočúvania nemeckej kancelárky. Medzi delegátmi je Merkelovej zahraničnopolitický poradca Christoph Heusgen ako aj predstavitelia tamojších spravodajských agentúr. USA bude zastupovať hlavná poradkyňa pre americkú národnú bezpečnosť Susan Riceová a šéf vládneho úradu pre kontrolu tajných služieb Clapper.

Škandál odhalil nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa pritom odvoláva na tajné dokumenty americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Merkelovej telefónne číslo figuruje na jej „špehovacom zozname“ od roku 2002 a bolo na ňom stále aj v roku 2013. Kancelárkou sa pritom stala až v roku 2005.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #odpočúvanie #NSA #USA #Angela Merkelová